Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η αποδυνάμωση του κινεζικού Renminbi «εφιάλτης» για τις χώρες της Ασίας

FT: Η αποδυνάμωση του κινεζικού Renminbi «εφιάλτης» για τις χώρες της Ασίας
FT: Η αποδυνάμωση του κινεζικού Renminbi «εφιάλτης» για τις χώρες της Ασίας
Η αποδυνάμωση του κινεζικού Renminbi αντιπροσωπεύει έναν νέο κίνδυνο για ορισμένα ασιατικά νομίσματα που κατάφεραν να ξεφύγουν από την πρόσφατη πτωτική πορεία των αναδυόμενων αγορών αναφέρουν οι Financial Times.
Το won της Νοτίου Κορέας, το δολάριο της Ταϊβάν και το δολάριο της Σιγκαπούρης συγκαταλέγονται στα ευάλωτα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, αντιπροσωπεύοντας ένα νέο κεφάλαιο στη φετινή αδυναμία αρκετών νομισμάτων αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου.
Η άνοδος του δολαρίου ήταν ο βασικός μοχλός της αδυναμίας των αναδυόμενων αγορών το 2018, όπως οι Αργεντινή, η Τουρκία και η Νότια Αφρική αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές με πλεονάσματα δεν είχαν αναταράξεις.
Ο Patrick Zweifel, οικονομολόγος της Pictet, δήλωσε ότι τα ασιατικά νομίσματα υπόκεινται σε πιέσεις, εξαιτίας των «εμπορικών εντάσεων και της έκθεσης στην Κίνα και σε ένα αδύναμο Renminbi».
Για τους επενδυτές, η τελευταία μετατόπιση της νομισματικής αδυναμίας υποδεικνύει τον κίνδυνο για την ευρύτερη αγορά και το οικονομικό άγχος αυξάνεται.
Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές αξίας 500 δισ. δολαρίων, ενώ επιτέθηκε στη Fed για την πολιτική της για ένα ισχυρότερο δολάριο και πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων.



Οι περιφερειακοί εμπορικοί εταίροι της Κίνας έχουν πολλά να χάσουν από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται η Αυστραλία, καθώς η απόδοση του δολαρίου Αυστραλίας έναντι του δολαρίου φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς κινείται το κινεζικό νόμισμα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά ασιατικά νομίσματα προσβλέπουν ουσιαστικά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Ως άγκυρα για τα ασιατικά νομίσματα λόγω του οικονομικού βάρους της στην περιοχή, το κινεζικό renminbi οδηγηγεί την πορεία των ασιατικών νομισμάτων», δήλωσε ο James Kwok, αναπληρωτής επικεφαλής της FX...
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στο βαθμό στον οποίο η Λαϊκή Τράπεζας της Κίνας θα επιτρέψει την περαιτέρω διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος. Έναντι του δολαρίου, το γουάν έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 5% από τις αρχές Ιουνίου του 2018.
Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έχει βρεθεί στα 6,9 γουαν ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δώδεκα μήνες.



Η τελευταία πτώση για το renminbi έλαβε χώρα μετά τις  παρατηρήσεις της ρυθμιστικής αρχής των συναλλαγματικών ισοτιμιών της Κίνας, ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το νόμισμα θα παραμείνει σταθερό.
Όπως δήλωσε ο Kit Juckes στην Société Générale «οι ανησυχίες ότι οι κινεζικές αρχές θα επιτρέψουν την περαιτέρω αδυναμία των νομισμάτων θα επηρεάσουν ολόκληρη την ασιατική νομισματική περιοχή".
Οι συνέπειες από ένα ασθενέστερο renminbi στις ασιατικές οικονομίες είναι εμφανείς.
Όπως επεσήμανε η Bank of America Merrill Lynch, ένα ασθενέστερο renminbi μειώνει την αγοραστική δύναμη των κινέζων εισαγωγέων, προσθέτοντας το επιχείρημα ότι «η περιφερειακή ανάπτυξη των εξαγωγών θα μπορούσε να αποδυναμωθεί» κατά το υπόλοιπο 2018.
Ο κατάλογος των ασιατικών νομισμάτων που απειλούνται, από την αδυναμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου αυξάνονται.
«Οι μακροοικονομικές συνδέσεις είναι απολύτως κρίσιμες.
Είναι τόσο αλληλένδετες με την τύχη της Κίνας» αναφέρει η Oxford Economics.
Σύμφωνα με την Oxford Economics  τα νομίσματα που επηρεάζονται είναι  το δολάριο της Αυστραλίας, το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, το Μαλαισιανό ringgit, η ινδονησιακή ρουπία και το γεν της Ιαπωνίας.


Το ερώτημα για τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ασίας είναι το πώς να ανταποκριθούν σε μια παρατεταμένη περίοδο περαιτέρω αδυναμίας του κινεζικού  νομίσματος.
Ένας κρίσιμος παράγοντας  είναι το πώς αποδυναμώνεται το νόμισμα της Κίνας, όχι μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι άλλων ασιατικών νομισμάτων.
Το Σύστημα Συναλλαγματικών Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Κίνας (China Foreign Exchange Trade System , CFETS) μετρά το renminbi απέναντι σε ένα καλάθι νομισμάτων και τα ασιατικά νομίσματα αποτελούν το 41% του εν λόγω καλαθιού.
 Από τις αρχές Ιουνίου, ο δείκτης CFETS μειώθηκε κατά 3%.
Το πλαίσιο αυτής της πτώσης είναι ότι ο δείκτης CFETS έρχεται από μια υψηλή βάση. Είχε αυξηθεί περισσότερο από 5% το δωδεκάμηνο έως τον Ιούνιο του 2018. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας θα δυσκολευτούν να προκαλέσουν περαιτέρω αδυναμίες του κινεζικού νομίσματος έναντι των νομισμάτων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης