Τελευταία Νέα
Technical Analysis

Goldman Sachs: Έχει ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας - Ποια τα σενάρια

Goldman Sachs: Έχει ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας - Ποια τα σενάρια
Goldman Sachs: Έχει ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας - Ποια τα σενάρια
Στην επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trupm στη Fed, στην οποία ασκεί έντονη κριτική όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική της Fed και στο πώς αυτό θα επηρεάσει τη στρατηγική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με ξένες χώρες, επικεντρώνεται σε report της η Goldman Sachs.
Η εξέλιξη της σύγκρουσης θα επηρεάσει άμεσα τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και θα βασίζεται στο τι έχει διαδραματιστεί σε προηγούμενες περιόδους όπου υπήρχαν εμπορικές εντάσεις, όπου συχνά συμπεριλαμβανόταν το θέμα ενός αδύναμου δολαρίου καθώς και τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι παρατηρήσεις του Προέδρου Trump σχετικά με τη Fed δε θα επηρεάσουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Εντούτοις, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο «βλέπουν» άλλες χώρες τις εμπορικές διαμάχες, είτε με την πρόσβασή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε με άμεση επίπτωση στη συναλλαγματική πολιτική.
Υπάρχουν τρεις άμεσες συνέπειες αυτής της στάσης, η οποία σύμφωνα με την Goldman Sachs θα μπορούσαν να οδηγήσει σε δύο άμεσα αποτελέσματα, ένα ασθενέστερο δολάριο (αντισταθμισμένο από το ισχυρό ευρώ και το γιεν) και ένα πιο σταθερό γουάν, καθώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την περαιτέρω υποτίμηση ως μορφή αντιποίνων.
Τέλος, κατά την ανάλυση του νομισματικού πολέμου από την οπτική γωνία της Κίνας, η Goldman Sachs γράφει ότι ενώ «δεν είναι σαφές πώς οι κινέζοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα απαντήσουν στα τελευταία σχόλια του Λευκού Οίκου», πιστεύει ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους πιθανή περαιτέρω υποτίμηση του γουαν θα είναι περιορισμένη και σταδιακή.
Πρώτον, οι έλεγχοι κεφαλαίου φαίνονται αποτελεσματικοί, καθώς η υποτίμηση κατά 4% του γουάν έναντι του δολαρίου τον Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένες εκροές κεφαλαίων.
Δεύτερον, αν και οι τιμές του χαλκού έχουν μειωθεί απότομα, τα άμεσα μέτρα αύξησης της δραστηριότητας στην Κίνα εξακολουθούν να είναι σταθερά (με τις άμεσες ξένες επενδύσεις τον Ιούνιο του 2018 να σημειώνουν άνοδο 7,5%) και οι κινέζοι διαμορφωτές πολιτικής έχουν αναλάβει δράσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Βέβαια, εάν ο υπολογισμός του Trump είναι σωστός και ο εμπορικός πόλεμος προκαλεί πολύ μεγαλύτερο πόνο στην οικονομία της Κίνας από ό, τι οι περισσότεροι αναμένουν, τότε το Πεκίνο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επεκτείνει επιθετικά την υποτίμηση του γουαν...
Διότι, όπως έγραψε και ο Goldman Sachs πριν από λίγο καιρό, ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ο Trump εάν κερδίζει ή χάνει τον εμπορικό πόλεμο είναι να χρεοκοπήσει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο για την Κίνα.
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης