Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναβάλλεται η επίσκεψη Lavrov στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Έρχονται τα αντίποινα από τη Μόσχα και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης

Αναβάλλεται η επίσκεψη Lavrov στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Έρχονται τα αντίποινα από τη Μόσχα και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης
Στο χειρότερο τους σημείο βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις
Τα δόντια της στην ελληνική κυβέρνηση άρχισε να δείχνει η Μόσχα ανακοινώνοντας την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018.
Όπως δήλωσε o Ρώσος πρέσβης, Andrey Maslov στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Lavrov.
Η Αθήνα όμως σήκωσε γρήγορα το γάντι υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα είχε ζητήσει τις επαφές Lavrov στην Αθήνα.
«Το αίτημα της επίσκεψης του Lavrov στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι ωστόσο η άποψη της ρωσικής πρεσβείας, που υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που ζήτησε την επίσκεψη Lavrov στην Αθήνα.
Μάλιτα παραθέτει και τις σχετικές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): "Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο"» σχολιάζει η ρωσική πρεσβεία.
Πάντως, έπειτα και από την αναβολή της επίσκεψης Lavrov στην Ελλάδα, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά και με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα, με εμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθει την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Κοτζιάς

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετέχει σε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο κ. Κοτζιάς έφυγε από το υπουργείο ενώ ήταν σε εξέλιξη ημερίδα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις στον απόηχο της αναβολής επίσκεψης Lavrov αλλά και οι προειδοποιήσεις του Ρώσου πρέσβη περί απέλασης Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη

«Η επίσκεψη Lavrov στην Αθήνα χάνει τη σημασία της βάσει της τρέχουσας κατάστασης» δήλωσε νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα υπονοώντας ότι η χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη.
Ο ίδιος αναφερόμενος στα ρωσικά αντίποινα επεσήμανε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών, αλλά ακόμα παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός και η ημερομηνία.
«Έχουμε ήδη πει ότι θα ακολουθήσουν αντίποινα.
Δεν ξέρω, πότε, ποιοι και τον ακριβή αριθμό, αλλά βεβαίως σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν αντίποινα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες (18/7/2018) και η εκπρόσωπος του Lavrov, Maria Zakharova, η οποία -αναφερόμενη στις απελάσεις των Ρώσων- δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες έχουν και συνέπειες, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ειδικότερα, η Zakharova κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν γίνεται να μην έχουν συνέπειες, δεν εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος.
Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».
Παράλληλα τόνισε ότι Αθήνα «σύρθηκε» από μια βρώμικη προβοκάτσια εις βάρος της Ρωσίας.
«Η Αθήνα άντεξε το πρώτο κύμα πιέσεων για απελάσεις λόγω της υπόθεσης Skripal.
Ακολούθησαν πολλές πιέσεις, γνωρίζουμε τι έγινε με αυτές τις πρωτεύουσες, που δεν συναίνεσαν.
Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα» τόνισε η Zakharova.

Η «απάντηση» της Αθήνας

Στον αντίποδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απατώντας στη Zakharova υπογράμμισε με νόημα ότι «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.
Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», ενώ χαρακτήρισε ανάξιους σχολιασμού και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς περί πιέσεων τρίτων.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπάρχει «έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.
Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα».

Στο κόκκινο οι ελληνορωσικές σχέσεις

Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο μετά την απόφαση των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα ακόμα δύο Ρώσων πολιτών, οι οποίοι φέρονται ότι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν Έλληνες αξιωματούχους και να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μάλιστα, οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν φέρονται να διατηρούν σχέσεις με πανίσχυρο εκκλησιαστικό φορέα της Ρωσίας (Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης), καθώς και με εκκλησιαστικούς κύκλους στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης ιδρύθηκε από το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών τον Μάιο του 1882 στην Αγία Πετρούπολη.
Σήμερα πρόεδρος της είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Sergei Stepashin, και μέλος της ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλλος.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (14/7/2018), οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη (όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις) ήταν το μέρος όπου εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, 12:52)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης