Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» στον Powell - Εταιρικά και macro στο επίκεντρο

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» στον Powell - Εταιρικά και macro στο επίκεντρο
Με οριακά κέρδη άνοιξαν οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και της πολιτικής θύελλας που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ
Με οριακές μεταβολές άνοιξαν σήμερα (18/7/2018) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών στοιχείων, αλλά και της πολιτικής θύελλας που είχε ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη δεύτερη κατάθεση του διοικητή της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο. 
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά στις 25.129 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο στις 2.810 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.861 μονάδες, μία ημέρα αφότου «άγγιξε» νέα ιστορικά υψηλά.


Η μετοχή της Morgan Stanley ενισχύεται κατά 3,7%, καθώς η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018, καθώς επωφελήθηκε από την αύξηση στα έσοδα από τις μονάδες trading και επενδυτικής τραπεζικής.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley αυξήθηκαν κατά 43% στα 2,27 δισ. δολ. ή 1,30 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου 2018, από 1,59 δισ. δολ. ή 87 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι τα κέρδη της τράπεζας θα διαμορφώνονταν σε 1,11 δολ. ανά μετοχή.
Οι Transports CSX και United Continental ανέφεραν επίσης κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, με τις μετοχές τους να ενισχύονται κατά 3,7% και 4,1% αντίστοιχα.
Οι αναλυτές έχουν υψηλές ελπίδες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων, με τη FactSet να εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα εμφανίσουν αύξηση κερδών κατά 20% για το β’ τρίμηνο του 2018.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μόλις πάνω από το 9% των εταιρειών του S&P 500, παρουσιάζοντας αύξηση κερδών 22,1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google ενισχύεται οριακά, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ επέβαλαν στον τεχνολογικό κολοσσό πρόστιμο - μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ, με την κατηγορία ότι εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του στο λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας Android.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τη δεύτερη κατάθεση του Powell στο Κογκρέσο.
Χθες, ο διοικητής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κινηθεί πολύ γρήγορα στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και ότι θα είναι ευέλικτη απέναντι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Όπως τόνισε ο Powell, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με έναν αρκετά ταχύ ρυθμό για να δικαιολογηθούν οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στις μετοχές ασκούν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ διολίσθησαν τον Ιούνιο του 2018 σε χαμηλό εννέα μηνών, ενώ οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,173 εκατ. κατοικιών τον Ιούνιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των ενάρξεων κατοικιών στις 1,320 εκατ. μονάδες για τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν πτώση 2,2%, στις 1,273 εκατ. μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 - έναντι των προβλέψεων για μια αύξησή τους στα 1,330 εκατ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι πολιτικές αναταράξεις στην Ουάσιγκτον, μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για τη στάση του στη σύνοδο κορυφής με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Δήλωσε επίσης ότι αποδέχεται το συμπέρασμά τους, ότι υπήρξε όντως ανάμειξη της Ρωσίας κατά την προεκλογική περίοδο, τονίζοντας όμως ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του, ο Trump είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Putin όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.
Η δήλωσή του αυτή είχε οδηγήσει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον αμερικανό πρόεδρο ακόμη και για εσχάτη προδοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης