Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Το χάος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ευνοεί την Ευρασιατική Ολοκλήρωση

Strategic Culture Foundation: Το χάος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ευνοεί την Ευρασιατική Ολοκλήρωση
Το χάος που προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση της μετάβασαης του κόσμου από μία μονοπολική σε μία πολυπολική τάξη
Η συνάντηση των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τις προφανείς προθέσεις του αμερικανού προέδρου προς τους συμμάχους του, καθώς η στρατηγική του Donald Trump είναι να υποχρεώσει τους ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις ενεργειακές εισαγωγές από την Μόσχα και να τις αντικαταστήσουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, σε μία όχι τόσο φθηνή τιμή.
Το αέριο θα μεταφέρεται από τις ΗΠΑ μέσω πλοίων, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο κόστος υλικοτεχνικής υποστήριξης που δε συμβαίνει σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.
Οι λόγοι πίσω από τη συμπεριφορά του Trump είναι διπλοί, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος αφενός στηρίζει την πολιτική του «η Αμερική πρώτα» και αφερέτου επισημαίνει την ασυνέπεια των χωρών της ΕΕ, καθώς παρότι θερωούν τη Ρωσία υπάρκτό κίνδυνο, εξαρτώνται εντούτις από τις εξαγωγές ενέργειας της Μόσχας.
Οι ίδες χώρες της ΕΕ δεν ξοδεύουν ούτε το 2% του ΑΕΠ τους για τις αμυντικές τους δαπάνες, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ξοδεύουν κοντά στο 4%, γεγονός που για τον Trump είναι απαράδεκτο, ενώ ο ίδιος έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους του ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος τους εάν συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Ρωσία και το Ιράν.
Επί της ουσίας, ο Donald Trump δεν ενδιαφέρεται για το εάν η Γερμανία αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, καθώς εάν αυτό συνέβεαινε ποτέ, θα χρειαζόταν 20 χρόνια, δεδομένου του κόστους και του χρόνου που απαιτούνται για την κατασκευή δεκάδων εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές ακτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος επικεντρώνεται κυρίως στο να θριαμβεύσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, και για να το κάνει αυτό πρέπει να δείχνει την εικόνα του νικητή, ενώ κάνοντας κάτι τέτοιο θα μπορούσε ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές του 2020.
Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα η Fed και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι να «αυτοκτονήσουν» και να ανατινάξουν την αμερικανική οικονομία προκειμένου να ξεφροτωθούν τον Trump.
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένουν επίσης τις ενδιάμεσες εκλογές με μεγάλο ανυπομονησία, ελπίζοντας ότι η νίκη των Δημοκρατικών είναι δυνατή και ότι η εκλογή του Trump ήταν απλώς μία αναταραχή.
Δεν θα ξυπνήσουν από τον «εφιάλτη» τους όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο Trump αύξησε τον αριθμό των Ρεπουμπλικώνν στο Σώμα και τη Γερουσία, και η προοπτική έξι ακόμα ετών με τον ίδιο στην εξουσία ίσως θεωρηθεί καταλύτης για τη ρήξη των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τη στροφή προς την Ανατολή για μία νέα συμμαχία με την Κίνα και την Ρωσία.
Εν κατακλείδι, βιώνουμε τα πλήρη αποτελέσματα της προεδρίας του Trump, η οποία είναι καταστροφική για τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη, ενώ ο ίδιος αντιπροσωπεύει την παρουσίαση της Ουάσιγκτον ως τη μοναδική υπερδύναμη.
Δεν είναι «η Αμερική πρώτα», αλλά ο Trump πρώτα, δεν υπάρχει στρατηγική ή λογική πίσω από αυτό, υπάρχουν μόνο φιλίες, το προσωπικό εγώ και η ανάγκη του ίδιου να παραμείνει «στο τιμόνι» για άλλα έξι χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης