Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σενάρια επί σεναρίων με φόντο τις εκλογές

Σενάρια επί σεναρίων με φόντο τις εκλογές
Όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή για προσφυγή στις κάλπες στο μικροσκόπιο του Μαξίμου
Η συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας η οποία πλέον κινείται σε ένα περιβάλλον ακρως προεκλογικό.
Όπως όλα δείχνουν η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί άμεσα από το πότε η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη πως θα βρεθεί η πλειοψηφία παρά τη διαβεβαίωση του συγκυβερνήτη, κ. Πάνου Καμμένου ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει και θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην «περάσει το κατώφλι της Βουλής».
Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 21η Αυγούστου, ημέρα που θα σημάνει την έξοδο από το μνημόνιο, όπως διατείνονται ενώ με την ίδια ένταση μελετούν τα σενάρια και τις πιθανές ημερομηνίες κατά τις οποίες είναι εφικτό να στηθούν κάλπες.
Σε αυτό το πλαίσιο, με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την επερχόμενη περικοπή των συντάξεων φουντώνει η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές.
Όλα τα δεδομένα που μπορεί να γείρουν τη ζυγαριά των αποφάσεων του πρωθυπουργού, λαμβάνονται υπόψη, ακόμα και πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο πάγος που έβαλαν οι εταίροι στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά δεν πέρασε απαρατήρητος.  
Αν λοιπόν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει κανονικά αρχές του 2019 στην ελληνική βουλή, με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δούμε τότε να στήνονται κάλπες. Για πολλούς, το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές μεταφέρθηκαν το Μάιο του 2019 ήταν ένα πρόκριμα για τετραπλές κάλπες με την κυβέρνηση να ψάχνει συνεργασίες.
Βεβαίως υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετούν  την άποψη και εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να πάρει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του, να φτάσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 και να εξαντλήσει τη θητεία του.
Από τι θα εξαρτηθεί όλο αυτό; Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, επεξεργάζονται τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους, τα ζυγίζουν μετρώντας τα πλην και τα συν ώστε να καταλήξουν στο σωστό χρόνο αποκομίζοντας τα οφέλη που επιδιώκουν.
Κρίσιμο σημείο αποτελεί ο ακριβής χρόνος που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Ένα άλλο κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα και θα ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές με ένα δυνατό εφόδιο για την κυβέρνηση, είναι αν θα πετύχει ο πρωθυπουργός την αναστολή της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του έτους. Και βέβαια, η προσέγγιση με την Κεντροαριστερά που ενδεχομένως γίνει με την συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τα ελληνοτουρκικά, αποτελούν ακόμη έναν αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει πάρα πολλά όπως επίσης και η ισχνή πλειοψηφία των 152, καθώς, σε κάθε περίπτωση ο Πάνος Καμμένος είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και ο πιθανολογούμενος μεταμνημονιακός ανασχηματισμός. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός κρίνει ότι έχει αρκετό χρόνο μπροστά του δεν αποκλείεται αμέσως μετά το καλοκαίρι, πριν ή μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να προκρίνει έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει άλλο αέρα στο υπουργικό συμβούλιο.
Στελέχη της αντιπολίτευσης πάντως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού από την πλευρά του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την προσφυγή στις κάλπες. Ιδανική περίοδος, όπως επισημαίνουν αποτελεί το φθινόπωρο καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός θα προτάξει ως βασικό του «όπλο» την καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο η οποία, όπως θα ισχυριστεί, αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησής του. Στην Κουμουνδούρου, δεν είναι λίγα τα στελέχη που βλέπουν θετικά το εν λόγω ενδεχόμενο με την πεποίθηση ότι τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού δεν θα είναι έτοιμα για προσφυγή στις κάλπες. Κατά συνέπεια, εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ διότι θα του δοθεί η δυνατότητα να κρατήσει δυνάμεις και να αποτρέψει διαρροές προς την Κεντροαριστερά.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης