Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Γερμανία θα δεχτεί 50 από τους 450 διασωθέντες μετανάστες στα ανοιχτά της Μάλτας

Reuters: Η Γερμανία θα δεχτεί 50 από τους 450 διασωθέντες μετανάστες στα ανοιχτά της Μάλτας
Από 50 μετανάστες  θα φιλοξενήσουν η Γαλλία και η Μάλτα - Κάποιους μετανάστες θα πάρει και η Ιταλία
Η Γερμανία θα πάρει 50 από τους 450 μετανάστες, που η Ιταλία βοήθησε να διασωθούν από ένα υπερφορτωμένο πλεούμενο στη Μεσόγειο, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από σχετικό ιταλικό αίτημα στα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τις ευθύνες.
Η Γαλλία και η Μάλτα έχουν ήδη συμφωνήσει να πάρουν από 50 μετανάστες έκαστη, μετά τη διάσωση που πραγματοποίησαν ένα σκάφος της Frontex και ένα των ιταλικών φορολογικών ακτών 100 ναυτικά μίλια από τη Μάλτα.
Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν μετά τις επιστολές που έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte στους 27 αρχηγούς κρατών, ζητώντας τους να μοιραστούν με τη Ρώμη την ευθύνη για τους μετανάστες που φτάνουν από τη Λιβύη.
"Η Γερμανία και η Ιταλία συμφώνησαν μετά από συνεχιζόμενες συζητήσεις για στενότερη διμερή συνεργασία σχετικά με το άσυλο και η Γερμανία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 50 μετανάστες και η Γαλλία άλλους  50" έγραψε ο Conte στο Facebook.
O ίδιος υποστήριξε ότι και η Ιταλία θα πάρει κάποιους μετανάστες, εφόσον συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος.
Η Τσεχία απέρριψε, πάντως, το σχετικό αίτημα και δεν θα φιλοξενήσει κανέαν μετανάστη.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Andej Babic χαρακτήρισε, μάλιστα, την ιταλική προσέγγιση δρόμο προς την κόλαση και επανέλαβε την άποψή του να επιστρέφουν οι βάρκες με τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη και να βοηθιούνται οι χώρες τους, αντί να αφήνονται στην ΕΕ.
Πριν δεχτούν μέρος των μεταναστών άλλες χώρες της ΕΕ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini, είχε πει ότι οι μετανάστες θα επιστρέψουν στη Λιβύη.
Κάτι που, όμως, απαγορεύεται  με βάση το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες που απαγορεύει την επιστροφή στην πατρίδα τους, αν κριθεί ότι απειλούνται.
Από τη Λιβύη ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να πάρουν μετανάστες από άλλες χώρες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης