Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation:Το ΝΑΤΟ θέλει να διαταράξει τη στρατηγική ισορροπία στην Μαύρη Θάλασσα

Strategic Culture Foundation:Το ΝΑΤΟ θέλει να διαταράξει τη στρατηγική ισορροπία στην Μαύρη Θάλασσα
Strategic Culture Foundation:Το ΝΑΤΟ θέλει να διαταράξει τη στρατηγική ισορροπία στην Μαύρη Θάλασσα
Η σειρά των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται από τις ΗΠΑ μέσα και γύρω από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, αποτελούν μέρος ασκήσεων του ΝΑΤΟ Sea Breeze που ξεκίνησαν στις 9 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Ιουλίου αναφέρει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Στις ασκήσεις λαμβάνει μέρος μια διεθνή στρατιά που εκπροσωπείται από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η Ινδία, η Γεωργία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μολδαβία.
Συνολικά, 29 πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο και 25 αεροσκάφη συμμετέχουν στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό και στη βορειοδυτική περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Η περιφερειακή ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας είναι στην πραγματικότητα ένα θέμα στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation, τα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ υιοθετούν μια ανοιχτά προκλητική στάση για να αμφισβητήσουν τη Ρωσία.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία τονίζει πάντα τον ρόλο που έχει η Μαύρη Θάλασσα ως γεωπολιτικός κόμβος.
Οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εντείνονται από το 2014 για να μετατρέψουν την περιοχή σε άλλη εστία έντασης μαζί με τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τη Βαλτική.
Η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τρεις από τις έξι χώρες του Ευξείνου Πόντου, είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία και η Γεωργία είναι οι στενοί εταίροι του μπλοκ που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας.
 


Το ΝΑΤΟ έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού συστήματος Aegis Ashore BMD, ικανό να εκτοξεύει πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία αυξάνεται σταδιακά.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν μέχρι και 2.500 στρατιώτες στο Νοβο Σέλο της Βουλγαρίας.
Η στρατιωτική εγκατάσταση είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει μέχρι 5.000 στρατιώτες.
Η ιδρυτική πράξη του ΝΑΤΟ - Ρωσίας του 1997, όπου το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε να μην αναπτύξει «σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις» κοντά στη Ρωσία, φαίνεται να  αποτελεί παρελθόν.
Η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων επικίνδυνα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι αναμφισβήτητα προκλητική.
Για λόγους σύγκρισης, το ρωσικό ναυτικό δεν πραγματοποιεί τακτικούς ελιγμούς στην Καραϊβική θάλασσα με συμμάχους όπως η Κούβα, η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα, αν και τίποτα δεν την εμποδίζει να το κάνει.
Η Σύμβαση του 1936 του Montreux επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).
Εάν ένα κράτος της Μαύρης Θάλασσας εισέλθει σε έναν πόλεμο με την Τουρκία να παραμένει ουδέτερη, απαγορεύεται η διέλευση των πολεμικών πλοίων που ανήκουν στις εμπόλεμες χώρες.
Σε περίπτωση που η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, η διέλευση των πολεμικών πλοίων που ανήκουν σε ξένες χώρες μέσω των Στενών παραμένει εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης.
Τα βουλγαρικά, ρουμανικά, ουκρανικά και γεωργιανά πολεμικά πλοία έχουν μάλλον περιορισμένες δυνατότητες.
Η ιδέα να μετατραπούν κάποια ναυτικά πλοία χωρών μελών του ΝΑΤΟ κάτω από τις σημαίες των κρατών μελών της Μαύρης Θάλασσας για την ενίσχυση των μόνιμων ναυτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας.
Αυτός είναι ένας από τους τρόπους διασφάλισης της συγκαλυμμένης μόνιμης αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.
Στην πράξη, θα σήμαινε τη συγκέντρωση των πλοίων του ΝΑΤΟ κάτω από έναν επιχειρησιακό έλεγχο.
Αναμφισβήτητα, θα θεωρηθεί ως πρόκληση από τη Ρωσία.
Ένας άλλος τρόπος να ξεπεραστούν οι σκόπελοι της σύμβασης του Monteux είναι να υπογραφεί μια συμφωνία παραχώρησης λιμένων με μια χώρα της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό θα οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες βασισμένες στο δίκαιο της θάλασσας ώστε να δοθεί στις ΗΠΑ η ευκαιρία να αναθεωρηθούν ορισμένες ρήτρες σχετικά με τις ναυτικές τους επιχειρήσεις.
Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν συνομιλίες με τη Βουλγαρία για την παραχώρηση του Μπουργκάς.
 


Η αμερικανική εταιρεία Conti International έχει συζητήσει με την Γεωργική TBC Bank τη δυνατότητα κοινής επιχείρησης να καταστήσει τα λιμάνια  Poti και Anaklia ικανά να δέχονται μεγάλα δεξαμενόπλοια.
Η γεωργιανή κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιήσει την Ποτί ως ναυτική βάση του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στις ουκρανικές πόλεις κρανική Odessa, Ilyichevsk, Chernomorsk και Yuzhny.
Το αμερικανικό ναυτικό χρησιμοποιεί ήδη την εγκατάσταση Ochakov στην Ουκρανία.
 Με την κατασκευή του έργου, τα πλοία των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αγκυροβολήσουν εκεί.
Ο Valentin Badrak, επικεφαλής της ερευνητικής οργάνωσης CACDS της Ουκρανίας (Κέντρο Στρατού, Μετατροπής και Αφοπλισμού) πιστεύει ότι η στενότερη συνεργασία ή η «υπεροχή» είναι ο τρόπος για την Ουκρανία να γίνει πραγματικά μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαθέτει συστήματα αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ Patriot, καθώς και χώρο πυραυλικής άμυνας και «μονάδες του ΝΑΤΟ» που θα αναπτυχθούν στο έδαφός της.
Στην περίπτωση αυτή, η χώρα θα είναι ακόμη πιο «προστατευμένη» από τα κράτη της Βαλτικής.
Η στρατιωτική άσκηση Sea Breeze-2018 είναι μια διαδήλωση ισχυρής θέλησης του ΝΑΤΟ για την παρουσία του εκεί και δείχνει επίσης ότι η περιοχή παραμένει ένα επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης με υψηλές εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης