Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Δεμένα τα χέρια Scholz μετά τη μονομερή ενέργεια Τσίπρα για τον ΦΠΑ

Γερμανικός Τύπος: Δεμένα τα χέρια Scholz μετά τη μονομερή ενέργεια Τσίπρα για τον ΦΠΑ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Scholz ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ
Το μπλόκο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λόγω της μονομερούς απόφασης από την ελληνική κυβένρηση για «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.
«Το Βερολίνο μπλοκάρει δανειακή δόση προς την Ελλάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Απροσδόκητα δεν εγκρίθηκε ακόμη η τελευταία δόση από το πρόγραμμα βοήθειας […] που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Scholz ήταν ο μόνος που μπλόκαρε καταρχήν την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ.
Ο λόγος είναι ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε το συμπεφωνημένο μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.
Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και γι' αυτό το λόγο ήταν δεμένα τα χέρια του Scholz στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. 
Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno, δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια καθυστέρηση επειδή δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι ‘εθνικές διαδικασίες'. Αναμένει ότι η εκταμίευση θα γίνει στις αρχές Αυγούστου».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο λόγος της επανειλημμένης αλλαγής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε αναστολή της συμπεφωνημένης αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά για μισό χρόνο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, η αναστολή αυτή συνεπάγεται απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσθεσε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη στη λήψη ισοδύναμων μέτρων.
Η αλλαγή αυτή πρέπει να εγκριθεί από την Bundestag.
Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Pierre Moscovici τόνισε τι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό σκέλος. '28 εκατομμύρια είναι ένα πολύ μικρό ποσό'.
Ήδη πριν γίνει γνωστή η καθυστέρηση αυτή ο βουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ είχε ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα η αρμόδια επιτροπή της Bundestag, τονίζοντας ότι ο Scholz δεν μπορεί ‘απλώς να συναινέσει' στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ.
‘Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να εξαπατήσει την κοινότητα’, σχολίασε ο Σέφλερ», σύμφωνα με την FAZ.
Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας: «Καθότι η Ελλάδα παραβίασε τους όρους του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία μπλόκαρε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ.
Σε αντίθεση με ό,τι συμφώνησε με τους δανειστές, η κυβέρνηση στην Αθήνα ανέστειλε την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε ελληνικά νησιά.
Σε Λέσβο, Σάμο, Χίος, Λέρο και Κω εξακολουθούν να ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές.
Ο επικεφαλής του ESM επιβεβαίωσε ότι το γερμανικό μπλόκο στην εκταμίευση συνδέεται με το εν λόγω ζήτημα.
Η Αθήνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τους συντελεστές και στα νησιά αυτά στο τέλος της χρονιάς.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται όμως να μην είχε ενημερώσει προηγουμένως τους ευρωπαίους δανειστές για τις προθέσεις της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης