Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλάζει το κλίμα των αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα – Τι είπαν 25 επενδυτικοί οίκοι και funds στον Τσακαλώτο

Αλλάζει το κλίμα των αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα – Τι είπαν 25 επενδυτικοί οίκοι και funds στον Τσακαλώτο
Η γενική αίσθηση πάντως ήταν ότι οι αμερικανοί επενδυτές, αυτοί οι 25 που είδαν την ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετωπίζουν θετικότερα την Ελλάδα και σχεδιάζουν να επενδύσουν αλλά με την σωστή τιμολόγηση.
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στις συναντήσεις – παρουσιάσεις που είχε με αμερικανούς επενδυτές – 25 τον αριθμό – μάλλον πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος.
Στο παρελθόν οι ξένοι ήταν ανήσυχοι, επικριτικοί, προβληματισμένοι και σίγουρα δεν εξέταζαν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο Τσακαλώτος σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη στις ΗΠΑ συναντήθηκε με 25 επενδυτές με τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα της παρουσίασης της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ;
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που είδαν οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στις ΗΠΑ κατά βάση επενδύουν στις αγορές ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο μελετάει την έκδοση 3ετούς ή 10ετούς ομολόγου με στόχο προφανώς όχι το ποσό ή την κάλυψη που σε αυτά δεν θα υπάρξει πρόβλημα αλλά το επιτόκιο…που θα σηματοδοτήσει το πώς τιμολογούν το ελληνικό ρίσκο οι ξένοι επενδυτές.
Υψηλό επιτόκιο αρνητική εξέλιξη, χαμηλό επιτόκιο θετική εξέλιξη.
1)Οι αμερικανοί επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με την συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου τόσο ως προς το χρέος όσο με το cash buffer.
2)Για το χρέος σχεδόν οι μισοί επενδυτές διατύπωσαν ορισμένους προβληματισμούς αλλά σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα εάν είναι εξυπηρετήσιμο.
3)Υπήρχαν ερωτήματα για την φορολογική πολιτική, δηλαδή οι ανησυχίες που υπάρχουν για την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις.
4)Πολλά τα ερωτήματα για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και για την πολιτική της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή φάση.
Ειδικές αναφορές ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
5)Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις για την Ιταλία και πως η Ιταλία μπορεί να επιδράσει στα ελληνικά ομόλογα.
Κατά ορισμένους επενδυτές ο Τσακαλώτος ήταν πειστικός για το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να απορροφήσει κραδασμούς από την αβεβαιότητα που προκαλεί η Ιταλία.
6)Η γενική αίσθηση πάντως ήταν ότι οι αμερικανοί επενδυτές, αυτοί οι 25 που είδαν την ελληνική αντιπροσωπεία αντιμετωπίζουν θετικότερα την Ελλάδα και σχεδιάζουν να επενδύσουν αλλά με την σωστή τιμολόγηση.

Κατά ορισμένους το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει σε απόδοση ακόμη και κάτω από 3,5%.
Σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων οριοθετούνται σε κάποιο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ιταλία και βεβαίως από την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως καθορίζεται από τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch και Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης