Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με το ΝΑΤΟ - Ο ρόλος του Καλίνινγκραντ

Νέες δορυφορικές εικόνες  δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με το ΝΑΤΟ - Ο ρόλος του Καλίνινγκραντ
Νέες δορυφορικές εικόνες  δείχνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με το ΝΑΤΟ - Ο ρόλος του Καλίνινγκραντ
Η σύνοδος κορυφής της 16ης Ιουλίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μεταξύ των προέδρων των Donald Trump και Vladimir Putin προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την αποκλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου 2.0 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Ωστόσο εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής, υπάρχουν αναφορές για ταχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού από την Μόσχα των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων στο Καλίνινγκραντ, ένα στρατηγικό θύλακα ρωσικής επικράτειας που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Βαλτική. Τον Ιούνιο του 2018, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν σημαντικές αναβαθμίσεις σε μια μονάδα αποθήκευσης πυρηνικών όπλων που βρίσκεται σε μυστική εγκατάσταση στο Καλίνινγκραντ.
«Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των τυπικών χώρων αποθήκευσης ρωσικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε σε έκθεση ο Hans Kristensen, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πληροφόρησης της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS).
«Υπάρχει μια βαριά εξωτερική περίμετρος με αρκετά στρώματα  περίφραξης.
Τα φυλάκια έχουν και τριπλή περίφραξη γύρω τους.
Αυτά είναι χαρακτηριστικά  από όλες τις άλλες θέσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων που γνωρίζουμε στη Ρωσία", εξήγησε ο Kristensen.



Το στρατόπεδο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται υπό σημαντική ανακαίνιση από τα μέσα του 2016. (Πηγή: Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS))
Αυτό έρχεται σε μια εποχή που η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία της για τη διεύρυνση της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την είσοδο της Πολωνίας στη συμμαχία.
Στις 28 Μαΐου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε απάντηση.
Η δήλωση αυτή ήταν μια αντίδραση στα σχέδια για την ανέγερση μόνιμης στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν περικυκλώσει το Καλίνινγκραντ και όπως φαίνεται η Μόσχα βρίσκεται στα τελικά στάδια της εγκατάστασης και αναβάθμισης των στρατιωτικών της δομών σε αυτό το στρατηγικό κομμάτι εδάφους στην καρδιά της συμμαχικής ανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα γνωρίζει τη μοίρα της με το ΝΑΤΟ και για 'αυτό προετοιμάζεται για πόλεμο.



Τώρα, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κατασκευάζει ακόμη περισσότερες στρατιωτικές μονάδες, 8 χιλιόμετρα μακριά από την στρατιωτική εγκατάσταση όπου είναι αποθηκευμένα τα πυρηνικά όπλα που ανέφερε ο FAS τον περασμένο μήνα.
Η νέα έκθεση, από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρία δορυφόρων την Planet Labs, παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές γύρω από μια εγκατάσταση καυσίμων στο Baltiysk, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Ο Matt Hall, στρατηγικός αναλυτής στην 3GIMBALS, δήλωσε στην Defense One ότι οι εγκαταστάσεις στις δορυφορικές εικόνες (παρακάτω) χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μονάδων πυροβολικού.



Η ορατή αλλαγή μεταξύ των δύο εικόνων φαίνεται να είναι η οχύρωση των κτιρίων.
«Φαίνονται νέες δομές ορατές εντός του τμήματος δάσους που βρίσκεται η στρατιωτική εγκατάστασης, καθώς και ένας  εξωτερικός φράκτης που περιβάλλει την εγκατάσταση», δήλωσε ο Hall.
«Κάθε στρατιωτική δομή στον βόρειο μη δασικό τομέα έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έχουν διαφορά οι φωτογραφίες», ανέφερε.
«Στόχος είναι να μην είναι εκτεθειμένες οι εγκαταστάσεις σε μια επίθεση από τον αέρα».
Ο Hall εντόπισε επίσης μια σιδηροδρομική γραμμή στις δορυφορικές εικόνες.
 Συνδέεται με το ευρύτερο εθνικό σύστημα, το οποίο περνάει μέσα από τη Λιθουανία.
Η Ρωσία προσθέτει στρατεύματα από το 2015 στην περιοχή, η οποία είναι η βάση των 11 Σωμάτων Στρατού της Ρωσίας και η έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής.
Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο η Ρωσία θα ενισχύσει γρήγορα διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θα αναβαθμίσει τις αποθήκες πυρηνικής αποθήκευσης στο Καλίνινγκραντ.
Η Μόσχα βλέπει τον πόλεμο στον ορίζοντα.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης