Άμυνα – Διπλωματία

Ποια κράτη – μέλη του NATO «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για αμυντικές δαπάνες

tags :
Ποια κράτη – μέλη του NATO «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για αμυντικές δαπάνες
Οι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν τη Ρωσία ως μία απειλητική δύναμη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει φθάσει με άγριες διαθέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του NATO, φροντίζοντας πριν προσγειωθεί στις Βρυξέλλες να κατακεραυνώσει όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση να δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ του για αμυντικούς εξοπλισμούς.
Πάντως βάσει στοιχείων που υπάρχουν για το 2016, από τα 22 κράτη – μέλη του NATO τα 16 είναι απόλυτα προσαρμοσμένα σε αυτές τις επιταγές, όπως φαίνεται και στο γράφημα που έχει δημιουργήσει η ιστοσελίδα Statista.

Infographic: Expenditure Of Nato Countries In 2016 | Statista

Δύο εκ των χωρών, όμως, που είναι ιδιαίτερα φειδωλές στις αμυντικές τους δαπάνες είναι η Γερμανία και ο Καναδάς.
Για παράδειγμα η Γερμανία διαθέτει λιγότερα από 20 ετοιμοπόλεμα άρματα μάχης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά είναι λιγότερες από το δυναμικό της … αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Φυσικά ο μεγάλος εχθρός, εξαιτίας του οποίου δημιουργήθηκε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, δηλαδή η Σοβιετική Ένωση έχει πάψει να υπάρχει και η Ρωσία είναι βέβαιο ότι , παρά το γεγονός ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη, δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

Infographic: The U.S. Is Pouring Money Into Air Bases Flanking Russia  | Statista

Πιθανώς, λοιπόν, και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους να έχουν δίκιο ότι η Ρωσία δεν αποτελεί, πλέον, δύναμη απειλής, κάτι πάντως στο οποίο σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να αποδέχονται οι ΗΠΑ ή έστω ο πρόεδρός τους Donald Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης