Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

NATO - Trump: Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 4% - Παρέμβαση Merkel για τους δύο Έλληνες ζήτησε ο Τσίπρας - Ένταξη FYROM μετά την οριστική συμφωνία

NATO - Trump: Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 4% - Παρέμβαση Merkel για τους δύο Έλληνες ζήτησε ο Τσίπρας - Ένταξη FYROM μετά την οριστική συμφωνία
Σε τεταμένο κλίμα η πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Trump να επιτίθεται σε... όλους
(upd5) Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Βορειοατλαντικής συμμαχίας είναι η διήμερη Σύνοδος του ΝΑΤΟ (11/12 Ιουλίου) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump σε ρόλο...ταραξία, εν όψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στο Ελσίνκι.
Την ίδια ώρα μέσω του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή - πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ προκειμένου να ξεκινήσους οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της.
Παράλληλα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την κυρία Merkel, στην οποία ζήτησε παρέμβαση για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών, με δεδομένο ότι θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Erdogan.

ΝΑΤΟ: Τα Σκόπια θα γίνουν το 30ό μέλος της Συμμαχίας, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το όνομα

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια, ώστε να αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ώστε, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία του ονόματος, η γειτονική χώρα να γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

MIA: Το προσχέδιο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο NATO

Πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να απευθύνει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών, που έδωσε στη δημοσιότητα το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Σύμφωνα με το κείμενο, αναφερόμενο στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι, το ΝΑΤΟ αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος».
«Σύμφωνα με την πολιτική μας» λέει το ΝΑΤΟ, «αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Zaev και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.
Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ivanov, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».

Το θέμα των Ελλήνων στρατιωτιών έθεσε ο Τσίπρας σε Merkel

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη, έθεσε στην A. Merkel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdogan.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησαν λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη συζήτηση ήταν παρών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ενημέρωσε την κ. Merkel αναλυτικά για την υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών στο 4% ζήτησε ο Trump - Δέσμευση Συμμάχων να τηρήσουν τους στόχους

Να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως δήλωσε σήμερα (11/7/2018) ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Ο πρόεδρος Trump, ο οποίος μίλησε πρώτος, έθεσε το ζήτημα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, που ισχύει σήμερα, αλλά (έθεσε) έναν νέο στόχο - το 4%», δήλωσε ο Radev.
Την πρόταση του αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη πρόταση από την πλευρά του.
Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την πρόταση, μιλώντας στο «Reuters», σημειώνοντας ότι, μέχρι στιγμής, η σύνοδος δεν έχει δείξει σημάδια ενότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Με tweet που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Trump εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των μελών του ΝΑΤΟ - και ιδιαίτερα της Γερμανίας - τονίζοντας ότι πρέπει αμέσως να καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.
«Τι καλό είναι το ΝΑΤΟ αν η Γερμανία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια στη Ρωσία;
Γιατί μόνο τα πέντε από τα 29 μέλη καλύπτουν τις δεσμεύσεις τους;
Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης και μετά χάνουν δισεκατομμύρια στο εμπόριο.
Πρέπει να πληρώσουν το 2% του ΑΕΠ τους ΑΜΕΣΩΣ και όχι μέχρι το 2025», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει και πάλι επίθεση κατά της Γερμανίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «όμηρο της Ρωσίας», λόγω των συναλλαγών της για την προμήθεια ενέργειας.
Πάντως, στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:
«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».
Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

«Αλλαγή» στάσης από Trump: Έχω άριστη σχέση με την καγκελάριο Merkel

O Αμερικανός πρόεδρος, εξαπέλυσε και σήμερα σφοδρή επίθεση στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για υπερβολική επιρροή της Μόσχας στο Βερολίνο. 
Όμως μετά τη συνάντησή του με την κυρία Merkel στο περιθώριος της Συνόδου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις συζητήσεις, μη διστάζοντας να υποστηρίξει ότι η σχέση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι... καταπληκτική!
"Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο.
Έχουμε πολύ καλές σχέσεις", υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος που λίγες ώρες νωρίτερα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν συμβάλλει όσο θα όφειλε στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα "πλουτίζει τη Ρωσία" επειδή αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.
Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.
"Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση.
Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο", είπε ο Trump στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος.
Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Merkel τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Η Merkel από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων.
Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν "εταίρος" της Γερμανίας. "Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον", υπογράμμισε.
Στις κατηγορίες του αμερικανού προέδρου, ότι η Γερμανία είναι «όμηρος» της Ρωσίας, απάντησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, λέγοντας ότι οι Γερμανοί δεν είναι «αιχμάλωτοι» ούτε της Μόσχας ούτε της Ουάσινγκτον.
«Δεν είμαστε αιχμάλωτοι ούτε της Ρωσίας ούτε των ΗΠΑ», δήλωσε ο Maas στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Είμαστε ένας από τους εγγυητές του ελεύθερου κόσμου και αυτό θα παραμείνει έτσι», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το Βερολίνο σχεδιάζει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 80% μέχρι το 2024, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να αναγνωριστεί.

Ξεθωριάζει διεθνώς ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Η επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου 2018 μπορεί να είναι μια εποικοδομητική συνάντηση που δίνει έμφαση στην ενίσχυση των θεμελίων για την άμυνα - ακόμα και αν ο Donald Trump ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται να συνεργαστεί αναφέρει η Ana Palacio πρώην υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας σε άρθρο της στο Project Syndicate.
Ωστόσο ο ρόλος του ΝΑΤΟ αρχίζει να ξεθωριάζει και χρειάζεται να επανασχεδιάσει την στρατηγική του.
Πριν από εξήντα εννέα χρόνια, οι υπουργοί εξωτερικών 12 χωρών στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να υπογράψουν τη Βορειοατλαντική Συνθήκη, στην οποία «αποφάσισαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για συλλογική άμυνα και για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας».
Από την συνάντηση αυτή προέκυψε, ο Οργανισμός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έκτοτε επικρατεί μια μακράς περίοδος σταθερής ειρήνης και ευημερίας στη σύγχρονη ιστορία της Δύσης.
Και όμως, στις 11 Ιουλίου, τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν αυτό που είναι πιθανό να είναι η πιο γεμάτη διάσκεψη κορυφής στην ιστορία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Κατά την διάσκεψη κορυφής του 2017, ο εχθρικός τόνος του Trump έστειλε κύματα σοκ μέσω της διατλαντικής συμμαχίας.
Οι σύμμαχοι της Αμερικής ωστόσο θεωρούσαν ότι τα πιο έμπειρα μέλη της προεδρίας Trump θα τον κρατήσουν υπό έλεγχο.
Αυτό δεν συνέβη.
Τα χτυπήματα στη διατλαντική συμμαχία συνεχίστηκαν.
Ο Trump έχει επιβάλει μονομερώς δασμούς σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος θέματα εθνικής ασφάλειας.
Και ιδιαίτερα, στη σύνοδο κορυφής του G7 τον Ιούνιο του 2018 στο Κεμπέκ, έδειξε πρωτοφανή εχθρότητα απέναντι στους πιο κοντινούς συμμάχους της Αμερικής, ξεκινώντας προσωπικές επιθέσεις εναντίον του καναδού Πρωθυπουργού Justin Trudeau.
Ενόψει τέτοιων ενεργειών, οι προσδοκίες για τη συμπεριφορά του Trump κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής έχουν μειωθεί.
Και ενώ είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Trump θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin στο Ελσίνκι.
Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν.
Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης κορυφής θα πρέπει να περιλαμβάνει τον προγραμματισμό του αντίκτυπου της Brexit στην συμμαχία και την αντιμετώπιση της αλληλεπίδρασης με το πιο προβληματικό μέλος της, την Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, υπονόμευσε την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν πώς να συνδυάσουν τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ με το εκκολαπτόμενο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και άμυνας.
Αυτό που οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη κορυφής δεν πρέπει να κάνουν είναι να δοθεί όλο το βάρος στην υποχρέωση των μελών του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, αν και είναι αλήθεια ότι οι χώρες πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τις αμυντικές τους δαπάνες.
Δεν πρέπει ούτε να καθορίσουν τη δέσμευση αμοιβαίας άμυνας που περιέχεται στο άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, παρόλο που η αρχή ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία.
Ο Trump θα μιλήσει για την αφιέρωση ενός μνημείου στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενος το  άρθρο 5.
Όμως ο Trump δεν παγιδεύεται.
Ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα «αφήσουν ποτέ τους φίλους» σπανίως αναφέρεται στο άρθρο 5.
 Αντ 'αυτού, πίεσε του εταίρους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές τους δαπάνες.
Στο παρελθόν ο Truimp αντί να δείξει στον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό και ενωμένο, το εξέθεσε ως διαιρεμένο.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντέξει να κάνει πάλι το ίδιο λάθος.
Η αλήθεια είναι ότι, το άρθρο 5 και η απαίτηση οι δαπάνες να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, έχουν την ίδια αξία. Εξετάστε τα άρθρα 2 και 3 του Χάρτη του ΝΑΤΟ.
Σπανίως αναφέρονται, αλλά και οι δύο είναι υψίστης σημασίας για την εκπλήρωση του σκοπού του ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 2 ενθαρρύνει τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν οικονομικά και να επιτύχουν "καλύτερη κατανόηση των αρχών πάνω στις οποίες βασίζονται τα ελεύθερα θεσμικά τους όργανα. Πιο σημαντικό, το άρθρο 3 καλεί τα μέλη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση και διατήρηση μιας ικανότητας για άμυνα, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα.
Το άρθρο 5 έχει γίνει πηγή μόχλευσης για το Trump πιέζοντας  τους συμμάχους να δαπανήσουν περισσότερα, τα άρθρα 2 και 3 είναι πρακτικά και άμεσα.
Δεν επικεντρώνονται στα οράματα του πολέμου, αλλά στα δομικά στοιχεία της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας εκπαίδευσης, των βελτιωμένων θεσμικών σχέσεων και της αποτελεσματικής οργάνωσης.
Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους το ΝΑΤΟ - ειδικά τα ευρωπαϊκά μέλη του – πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο.
Στην Ευρώπη, σπάνια ακούγεται η λέξη «άμυνα» χωρίς «ασφάλεια».
Αυτό δεν είναι τυχαίο: η σύζευξη αυτών των ιδεών είναι πιο ευχάριστη για τους ευρωπαίους πολίτες.
Όμως, με μια ρεβανσιστική Ρωσία στην ανατολή και το χάος προς το νότο λόγω του προσφυγικού, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν στην άρνηση.
Πρέπει να ενισχύσουν την άμυνα στα θεμέλια, με τα άρθρα 2 και 3 ως οδηγούς τους.
Η Ευρώπη επικεντρώνεται μόνο στην άμυνα, αλλά η ημερομηνία λήξης πλησιάζει γρήγορα. Σε αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, μπορεί να είναι δελεαστικό να επικεντρωθεί στην πολιτική υψηλού σταδίου του άρθρου 5.
Αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεται το ΝΑΤΟ δεν είναι περισσότερα πρωτοσέλιδα, αλλά να οικοδομήσει τη δική του ανθεκτικότητα και να περάσει ένα μήνυμα ότι είναι ένα απαραίτητο όργανο διεθνώς.

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 17 Ιουλίου 2018, 12:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης