Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OilPrice: Γιατί το εμπάργκο Trump στο Ιράν μπορεί να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία

OilPrice: Γιατί το εμπάργκο Trump στο Ιράν μπορεί να καταλήξει σε πλήρη αποτυχία
Οι συνθήκες στις αγορές πετρελαίου είναι πολύ δύσκολες για να επιτύχει ο Trump τον στόχο του
Η κυβέρνηση Trump προσπαθεί να επαναλάβει την στρατηγική του Obama, αναφορικά με το εμπάργκο στην Τεχεράνη, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς ώστε αυτό να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.
Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, όπως αναφέρει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα OilPrice.com, η προσπάθεια του Trump να αποτύχει.
Αιτία όχι το γεγονός ότι οι κυρώσεις του Trump δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές, παρά την άρνηση του υπόλοιπου διεθνούς συνασπισμού να συνεργαστεί με την εκστρατεία απομόνωσης που έχει ξεκινήσει ο Λευκός Οίκος.
Στην πραγματικότητα, αν και η ΕΕ, ειδικότερα, ελπίζει να προστατέψει το Ιράν από την οργή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι διεθνείς εταιρείες εμφανίζονται απόλυτα υπάκουες και αφήνουν το Ιράν και τα διυλιστήρια ανά την υφήλιο έχουν αρχίσει να μειώνουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Τεχεράνη.
Το κύριο πρόβλημα που θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια του Trump είναι η αγορά πετρελαίου, η οποία βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο από ό, τι ήταν το 2012 - 2015.
Η αγορά πετρελαίου είναι πιο σφιχτή από ό, τι εδώ και χρόνια, πράγμα που θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τις ΗΠΑ να φερθούν ποιο «ευγενικά» στο Ιράν από ό, τι θέλουν πραγματικά.
Μια σύντομη ματιά στις τιμές του πετρελαίου για την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Obama επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν δείχνει αυξημένες τιμές.
Το αργό πετρέλαιο Brent  είχε ξεπεράσει 100 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία το Ιράν είδε την ημερήσια παραγωγή του, που έφθανε στο ένα εκατ. βαρέλια, να μειώνεται.
Το Brent είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο το επίπεδο, οπότε ο Trump δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κόψει την ιρανική προμήθεια για άλλη μια φορά, σωστά;
Δεν είναι και τόσο βέβαιο.
Ο Obama είχε την τύχη να κυβερνά τις ΗΠΑ την περίοδο όπου υπήρξε έκρηξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (shale oil).
Η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε σταδιακά, εξαιτίας και της παραπάνω δραστηριότητας, κατά τρία εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατορθώνοντας να καλύψει πλήρως την έλλειψη του ενός εκατ. βαρελιών ημερησίως του Ιράν.
Βεβαίως, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζεται στις ΗΠΑ.
Η συνολική ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ φθάνει στα 1,6 εκατ. βαρέλια από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Trump, ενώ από την αρχή του 2018 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-10_5-53-26.jpg?itok=Wwuybx0b

Όμως η αύξηση της παραγωγής δεν είναι τόσο ταχεία ώστε να μπορεί να καλύψει πλήρως την έλλειψη που θα δημιουργήσει το μπλοκάρισμα του ιρανικού πετρελαίου.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-10_5-52-06.jpg?itok=GsmFsXtu

Πέραν των παραπάνω, εν γένει η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πιο σφιχτή παραγωγή.
Χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Αγκόλα βλέπουν την παραγωγή τους συνεχώς να μειώνεται, με τη Βενεζουέλα πολύ δύσκολο να κατορθώσει να επιτύχει ανάκαμψή της.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-07-10_6-06-37.jpg?itok=VCoN90A7

Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει η μείωση των αποθεμάτων, η οποία έχει επιταχυνθεί φέτος.
Ο ΟΠΕΚ + έχει περάσει ενάμισι χρόνο προσπαθώντας να ανακτήσει τα αποθέματα στο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, έναν στόχο που επιτεύχθηκε νωρίτερα φέτος.
Όμως σήμερα εκ νέου το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης εμφανίζεται ελλειμματικό και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει καθώς τα αποθέματα μειώνονται.
«Οι προηγούμενες κυρώσεις ήταν επιτυχημένες επειδή η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αυξανόταν με πολύ γρήγορο ρυθμό και η παραγωγή της Λιβύης επέστρεψε στην αγορά για να αντικαταστήσει μερικά από τα βαρέλια του Ιράν που έλειπαν», γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε report της.
«Επιπλέον, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ εξακολουθούσαν να λειτουργούν με κάποια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν μάλλον υποτονική.
Αντίθετα, σήμερα εκτιμάμε ότι  η παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου θα παραμείνει ελλειμματική για τα επόμενα εξάμηνα», προσθέτει η BofA.
Το συμπέρασμα είναι ότι, παρόλο που ο Obama επέβαλε στο Ιράν όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλές, είχε μια σειρά πλεονεκτημάτων υπέρ του, τα οποία δεν διαθέτει ο Trump.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Obama είχε μια προσεκτική προσέγγιση των κυρώσεων, ακριβώς επειδή ήθελε να αποφύγει την άνοδο των τιμών.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί ανησυχούν πάντοτε για την πολιτική ζημιά από τις υψηλές τιμές βενζίνης, γεγονός που είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Obama προσέφερε κάποιες λογικές απαλλαγές σε πολλές χώρες που αγόρασαν ιρανικό πετρέλαιο.
Η κυβέρνηση Trump, αντίθετα, έχει υποσχεθεί μία πολιτική "μηδενικής ανοχής", ελπίζοντας ότι θα αποκλείσει εντελώς το Ιράν.
 Το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε ότι δεν θα είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις
Όμως, η διοίκηση Trump μπορεί να αναγκαστεί να υποχωρήσει εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Η Bank of America Merrill Lynch λέει ότι "μια πλήρης αποκοπή των εξαγωγών του Ιράν δεν θα είναι διόλου εύκολα διαχειρίσιμη και πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης