Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Road show ΗΠΑ: Οι αμερικανοί θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αλλά λίγο υπομονή μέχρι να πέσουν ακόμη τα επιτόκια - Σχετικά σύντομα η έκδοση

Road show ΗΠΑ: Οι αμερικανοί θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αλλά λίγο υπομονή μέχρι να πέσουν ακόμη τα επιτόκια - Σχετικά σύντομα η έκδοση
Μεταξύ 31 Ιουλίου με 1η Αυγούστου 2018 ή τέλη Αυγούστου οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες για έξοδο στις αγορές
Κεφάλαια υπάρχουν αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη για την νέα έκδοση ομολόγου καθώς η συγκυρία ευνοεί….την υπομονή καθώς τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν το τελευταίο διάστημα και η τάση βελτίωσης θα συνεχιστεί.
Η κυβέρνηση ανεπίσημα διαρρέει ότι κατάλληλη περίοδος για έξοδο στις αγορές είναι ο Σεπτέμβριος 2018...όμως είναι πιθανό να παραπλανά.
Επειδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες και άτυπα μια χώρα μπορεί να βγει στις αγορές 2 ή 3 εβδομάδες μετά τις παρουσιάσεις θα μπορούσε... η Ελλάδα να προχωρήσει σε δημοπρασία... ακόμη και 31 Ιουλίου με 1η Αυγούστου 2018 αν και πιθανότερο σενάριο είναι τέλη Αυγούστου. 

Αυτό είναι το μήνυμα από τις συναντήσεις που έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη από το υπουργείο οικονομικών με αμερικανούς επενδυτές.
Πηγή σε αμερικανικό επενδυτικό οίκο μας ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία είχε καλή υποδοχή, υπήρξαν θετικά σχόλια για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τα προβλήματα της οικονομίας.
Από τις συναντήσεις φαίνεται ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ελληνικό χρέος αλλά το ζήτημα είναι σε ποια τιμή.
Σχεδόν κάθε ημέρα οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν εκπλήσσοντας καθώς δεν αναμενόταν π.χ. ότι το 10ετές ελληνικό θα διασπάσει καθοδικά το 3,90%.
Ήδη βρίσκεται στο 3,80% πλησιάζοντας τον στόχο του 3,50%.
Και στα βραχυχρόνια ομόλογα επίσης σημειώνεται βελτίωση.
Εάν σήμερα εκδιδόταν 3ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο στο 2,60% από 2,90% εκτίμηση πριν ημέρες ενώ ένα 10ετές θα είχε απόδοση κοντά στο 3,95% με 4%.
Είναι γεγονός ότι η συμφωνία για το χρέος παρ΄ ότι ημιτελής και μη πιεστική έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας ότι για τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρέος συνολικά θα είναι απόλυτα εξυπηρετήσιμο.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υποχωρήσουν περαιτέρω οι αποδόσεις των ομολόγων ώστε π.χ. το 10ετές να βγει με επιτόκιο 3,5% όπερ σημαίνει ότι στην δευτερογενή αγορά θα είναι στο 3,20% με 3,30%.
Με βάση πηγές σε αμερικανικούς οίκους στις ΗΠΑ τα βασικά ερωτήματα που ετέθησαν είναι
1)Για το κεφαλαιακό απόθεμα και ποιο είναι το πλάνο χρηματοδότησης της Ελλάδος
2)Για τις πολιτικές εξελίξεις και τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης
3)Για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδος και τα θολά σημεία του σχεδίου ανάπτυξης

Παρ΄ ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί συντηρητικά σε Β+ από τους οίκους αξιολόγησης, η επόμενη αναβάθμιση θα είναι 20 Αυγούστου από την Fitch - στις 20 Ιουλίου δεν αναμένεται νέα κίνηση από την Standard and Poor's - εσχάτως η εκτόνωση στα ομόλογα στην Ιταλία που βελτιώνονται επιδρούν θετικά και στα ελληνικά ομόλογα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο ήταν στο 4,5% στην φάση της κορύφωσης της ιταλικής κρίσης και πλέον έχει υποχωρήσει στο 3,80%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2023 είχε φθάσει στο 4% αρχές Ιουνίου 2018 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 2,90%.

Πότε θα εκδοθεί το νέο ομόλογο και με ποια επιτόκια;

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες επικρατεί η άποψη ότι όσο περιμένει το ελληνικό δημόσιο το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει στα ομόλογα θα βελτιώνεται.
Ο Σεπτέμβριος 2018 είναι ένας πιθανός μήνας για έκδοση ομολόγου, όμως το ακόμη πιθανότερο είναι νωρίτερα να επιχειρηθεί νέα έξοδος στις αγορές το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου 2018 ή στις 31 Ιουλίου με 1 Αυγούστου 2018. 
Έκδοση 3ετούς ομολόγου θα ήταν ιδανικό να βγει κάτω από 2% έστω και 1,95% θα ήταν μεγάλη επιτυχία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο να εκδοθεί στο 3,50% που σημαίνει ότι πρέπει στην δευτερογενή αγορά το 10ετές να βρίσκεται στο 3,20% με 3,30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης