Erdogan: Ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή

Erdogan: Ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή
Erdogan: Ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan υποσχέθηκε σήμερα (9/7) ότι θα οικοδομήσει μια «ισχυρή χώρα», με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, μετά την ορκωμοσία του, για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες.
Ο Erdogan ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
«Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή», είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του. «Αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους», συνέχισε.
Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο, προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ.
«Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία", τόνισε.
«Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων.
Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες», συνέχισε.
Με το νέο σύστημα καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίζει ο ίδιος τους υπουργούς και να απομακρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου.
Απόψε το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Erdogan αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των 16 υπουργών του.
«Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας, έχοντας την επίγνωση ότι είμαι ο πρόεδρος όχι μόνον εκείνων που με ψήφισαν αλλά και των 81 εκατομμυρίων» Τούρκων, είπε, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Emine.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διασφαλίσει τις ελευθερίες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή περιοχής από την οποία προέρχονται.
«Αφήνουμε πίσω μας την εποχή που οι άνθρωποι σ' αυτήν τη χώρα αποξενώνονταν, περιθωριοποιούνταν, διώκονταν για οποιοδήποτε λόγο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Erdogan βρίσκεται στην εξουσία επί 15 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος.
«Είμαι στην πολιτική για πάνω από 40 χρόνια.
Ήρθαμε για να γίνουμε υπηρέτες του λαού, όχι αφέντες του», είπε.
Πριν κατευθυνθεί στο προεδρικό μέγαρο των 1.150 δωματίων ο Erdogan επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Kemal Ataturk, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.
Στην τελετή παρέστηκαν πολλοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας N. Maduro, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας D. Medvedev και της Ουγγαρίας V. Orban.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ματαιωθεί η τελετή λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 318.
Ο Erdogan είπε στους προσκεκλημένους του ότι ακυρώθηκαν ένα σόου με λέιζερ και χορευτικά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS