Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi: H συμφωνία για την Ελλάδα και το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας δεν δικαιολογούν waiver - Επιβεβαίωση BN

Draghi: H συμφωνία για την Ελλάδα και το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας δεν δικαιολογούν waiver - Επιβεβαίωση BN
Η ΕΚΤ αναμένει την έγκριση από τα κοινοβούλια των μέτρων του Eurogroup και από τον ESM και κατόπιν θα προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
«Ταφόπλακα» στη διατήρηση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, έστω και με έμμεσο τρόπο, και ως εκ τούτου και τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), έβαλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την άποψη αυτή και μάλιστα «κόντρα» στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, είχε αναφέρει εγκαίρως* ότι η χώρα δεν πρόκειται να «κερδίσει» παράταση του waiver.
Η επιβεβαίωση αυτή αποτελεί μία ακόμη ήττα για τον πρόεδρο της ΤτΕ και την πρόσφατη έκθεση του στην οποία υποστήριζε ότι θα πράξει τα πάντα προκειμένου η χώρα να διατηρήσει το waiver.
Βέβαια κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, βάσει του κανονισμού της ΕΚΤ, καθώς waiver δίνεται μόνο σε χώρες που είναι εντός προγράμματος στήριξης.
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κύρτσου, ο κ. Draghi υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνο εάν έχει το waiver.
Μόνο εάν υπάρχει το waiver θα μπορεί να συμμετέχει.
Αναφορικά με τα προγράμματα ενισχυμένης εποπτείας, αυτά δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα υπάρξει το waiver, ενώ όσο είναι ακόμη σε πρόγραμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει στο QE».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), δεν είναι κάτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί σύντομα, καθώς θα πρέπει, πρώτα να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.
«Όμως θα γίνει η δική μας ανεξάρτητη αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) και θα δούμε και θέματα διαχείρισης κινδύνου.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το waiver.
Πριν εμείς προχωρήσουμε στη DSA θα πρέπει, πρώτα να υπάρξει έγκριση των μέτρων που αποφασίστηκαν από το Eurogroup, από ορισμένα κοινοβούλια και στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF.
Μόνο αφού γίνουν όλα αυτά θα μπορούμε να κάνουμε την έκθεση αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την αξιολόγηση κινδύνων», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τι ανέφερε το Bankingnews.gr

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 26 Ιουλίου 2018, θα ανακοινωθεί και επισήμως ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και του waiver.
Θα υιοθετηθεί στην περίπτωση της Ελλάδος το μοντέλο Κύπρου, όπου η χώρα έμεινε και εκτός QE και εκτός waiver.
Για να είναι τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα σε πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, άπαξ και η Ελλάδα δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα από ΒΒΒ- και υψηλότερα, θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα δηλαδή μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL.
Επειδή καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν πληρείται, η Ελλάδα και οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι μένουν εκτός waiver.
Είναι γνωστό ότι στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 θα τεθεί εκτός μνημονίων.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα αλλά ακόμη και εάν θεωρείται υβριδική λύση το μοντέλο που προτάθηκε στην Ελλάδα με cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ δεν αποτελεί επίσημο πρόγραμμα ή προληπτική πιστωτική γραμμή.
Το καταστατικό και το νομικό πλαίσιο που διέπει την ΕΚΤ είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί να δεχθεί για πράξεις νομισματικής πολιτικής ομόλογα χώρας που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα ή κάποιο αναγνωρισμένο πρόγραμμα.
Ως εκ τούτου το waiver παύει να ισχύει για την Ελλάδα.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Με όρους ΕΚΤ η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος στήριξης από τις 27 Αυγούστου 2018 και χωρίς να διαθέτει βαθμολογία investment grade δηλαδή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ- και υψηλότερα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις τράπεζες.
Ο Στουρνάρας προσπάθησε να διασώσει το waiver όχι τόσο για να στηρίξει τις τράπεζες – ή ακόμη και εάν το ήθελε δεν ήταν η πρώτιστη προτεραιότητα - αλλά κυρίως για να χρησιμοποιήσει την απόφαση της ΕΚΤ ότι η συμφωνία τις 21ης Ιουνίου στο Eurogroup για χρέος και cash buffer 24,1 δισεκ. είναι υβριδική λύση ή καλυμμένη πιστωτική γραμμή.
Η ΕΚΤ είναι σαφής, δεν υπάρχει πρόγραμμα άρα δεν υπάρχει και waiver.
Εάν η ΕΚΤ κρατούσε το waiver αυτό θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει υβριδική πιστωτική γραμμή…
Η βασική επίπτωση είναι ότι οι τράπεζες θα χάσουν το waiver δηλαδή ομόλογα που κατέχουν δεν θα είναι επιλέξιμα σε πράξεις αναχρηματοδότησης, κοινώς η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
Η αρνητική επίδραση αφορά assets 4,5 δισεκ. και θα οδηγήσει τις τράπεζες προσωρινά σε οριακή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Η μόνη ουσιαστική επίδραση θα είναι ότι οι τράπεζες θα δουν αντί να μειώνουν να αυξάνουν προσωρινά το ELA και αυτό θα σημάνει αύξηση του κόστους κατά 60 εκατ ευρώ ετησίως.
Αν δούμε όμως το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι τράπεζες δεν έχουν waiver ουσιαστικά η αρνητική επίδραση απορροφήθηκε και οι τράπεζες μηδένισαν το ELA.
Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τις ελληνικές τράπεζες.
Η απώλεια του waiver είναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά δεν σηματοδοτεί και την καταστροφή.
Τα 4,5 δισεκ. δεν είναι κάποιο ποσό που οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν.
Προφανώς και θα ήταν σκόπιμο αυτό να μην συμβεί αλλά άπαξ και η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα το waiver θα χαθεί.
Να σημειωθεί ότι η αυξημένη εποπτεία δεν θεωρείται πρόγραμμα, ούτε το cash buffer οπότε με αυστηρούς τεχνικούς όρους η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να καταργήσει το waiver.

Draghi: Ισχυρά τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης – Μέγιστη απειλή ο προστατευτισμός

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε σημερινή (9/7) ομιλία του στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Draghi υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν ισχυρά, με μοναδική απειλή που μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία αλλά και τις προοπτικές τους να είναι η αύξηση του προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αν και δεν διευκρίνισε εάν αναμένει να πλησιάσει εντός των επόμενων μηνών τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ εκτίμησε ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένες.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ πέραν από τη στήριξη της ανάπτυξης, αποτέλεσαν ένα εκ των βασικών παραγόντων που οδήγησαν σε ενίσχυση του πληθωρισμού.
Προκειμένου, όμως, ο πληθωρισμός να φθάσει στα επίπεδα που επιθυμεί η τράπεζα α πρέπει να υπάρχει «υπομονή, επιμονή και ορθές πολιτικές».
Επανέλαβε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος, στο 1,9% το 2019 και στο 1,7% το 2020 και τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018, με σταθερή μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης