Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ορκίστηκε για μια νέα πενταετή θητεία ενισχυμένων εξουσιών ο Erdogan

Τουρκία: Ορκίστηκε για μια νέα πενταετή θητεία ενισχυμένων εξουσιών ο Erdogan
Ορκίστηκε για μια νέα πενταετή θητεία ενισχυμένων εξουσιών ο Erdogan
Ο R. T. Erdogan ορκίστηκε για μια νέα θητεία ενισχυμένων εξουσιών και διάρκειας πέντε ετών στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο.
Αφού επανεξελέγη με άνεση την 24η Ιουνίου, εξασφαλίζοντας το 52,6% των ψήφων, ο Erdogan, ηλικίας 64 ετών, ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Kemal Atatourk και να εκπληρώσει τα καθηκοντά του με τρόπο "αμερόληπτο".
Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Erdogan, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Emine, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.
«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Μετά την ορκωμοσία, ο Erdogan θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Στις 18:00 (΄ψρα Ελλάδος) θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.
Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Erdogan θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης