Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αχτσιόγλου: Αυξήσεις για 500 χιλ. συνταξιούχους το 2019 - Απορρίπτει μονομερείς ενέργειες

Αχτσιόγλου: Αυξήσεις για 500 χιλ. συνταξιούχους το 2019 - Απορρίπτει μονομερείς ενέργειες
Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πάντως η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά την διατήρηση των συντάξεων
Αισιόδοξη ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το 2019 εμφανίστηκε η υπουργός  Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απορρίπτοντας ωστόσο το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι για ένα καθόλου αμελητέο  αριθμό συνταξιούχων, περίπου 500.000, ο επαναυπολογισμός έδειξε αύξηση στις συντάξεις αντί για μείωση.
Τόνισε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά την διατήρηση των συντάξεων, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της με το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που κατάρτισε.
Η υπουργός έκανε λόγο για εφάπαξ παροχή (και όχι για 13ησύνταξη) η  οποία θα δοθεί στους συνταξιούχους, εφόσον το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος.
Τόνισε επίσης ότι οι διαδικασίες για την αύξηση των μισθών ( κατώτατου και κλαδικών) θα ξεκινήσουν εντός του Φθινοπώρου.
Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών για ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.  
Η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ότι στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο  μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα εξετάσει την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα από 15.000 έως 70.000 ευρώ ετησίως στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπέρμετρη  επιβάρυνση από φόρους και εισφορές.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ελάφρυνση θα αφορά μόνο 7.000-8.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου και η απόφαση του ΣτΕ το οποίο  σύμφωνα με τις διαρροές είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.
Να σημειωθεί ότι το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε αφήσει ανοικτό το θέμα προστασίας των συντάξεων με μονομερή ενέργεια και είχε καλέσει την αντιπολίτευση να πάρει θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης