Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κουβέλης: Επιεικώς απαράδεκτος ο συμψηφισμός των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους - Στόχος του Erdogan η κυπριακή ΑΟΖ

Κουβέλης: Επιεικώς απαράδεκτος ο συμψηφισμός των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους - Στόχος του Erdogan η κυπριακή ΑΟΖ
Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζει «απαράδεκτη επιλογή» την απόπειρα της Τουρκίας να συμψηφίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα
«Επιεικώς απαράδεκτο και ασυγχώρητο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, τον συμψηφισμό -από την πλευρά της Τουρκίας- της υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια απαράδεκτη επιλογή και πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας με το δεδομένο ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο και έτυχαν ασύλου στην Ελλάδα, σχετίζεται με τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία εφήρμοσε το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, που συνδέει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μ' αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «ο οποιοσδήποτε συμψηφισμός επιχειρείται από την πλευρά της Τουρκίας -και ειδικότερα από τον κ. Erdogan- είναι όλως επιεικώς απαράδεκτος και ασυγχώρητος, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας, εκτός των άλλων και πέρα από τα στοιχεία που συγκροτούν το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει το παρών δια εκπροσώπου της στη σημερινή (9/7/2018) ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.
«Δεν είναι δυνατόν όταν καταγράφεται αυτή η απαράδεκτη ενέργεια που έχει σχέση με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η παρουσία ή μη παρουσία στην ορκωμοσία Erdogan είναι υπόθεση εξωτερικής πολιτικής και δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα ούτε από μόνο του μπορεί να διαμορφώσει διαύλους επικοινωνίας για τη μεταβολή των σχέσεων με την Τουρκία».

Η ένταση στο Αιγαίο

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, ο Κουβέλης απάντησε: «θα είναι κυμαινόμενη και κλιμακούμενη η ένταση, την οποία επιλέγει ο Erdogan.
Κυρίως όχι σε ό,τι αφορά τη δήθεν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ή την επικαιροποίηση, με μια άλλη έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει η τουρκική πολιτική ηγεσία. Όχι για το Αιγαίο.
Αλλά δημιουργεί αυτά τα γεγονότα, κλιμακώνει αυτή την ένταση, με έναν στόχο: να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».
Αυτή η κλιμακούμενη ένταση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, «μας δημιουργεί ιδιαίτερη υποχρέωση να είμαστε στην αναγκαία ετοιμότητα -δεν μιλάω για επιφυλακή, μιλάω για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Αυτό σημαίνει χωρίς να παρακολουθούμε και να επιλέγουμε την κούρσα των τρελών εξοπλισμών στην οποία μπαίνει η Τουρκία, να φροντίζουμε έτσι ώστε η αποτρεπτική μας δύναμη να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα.
Και θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι πρέπει να είναι ήσυχοι και να μην ανησυχούν».
Εκτίμησε ότι θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός του πλαισίου της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας καθώς, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, «δεν μπορεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει (η Άγκυρα) να πορεύεται με τον τρόπο που έχει πορευτεί μέχρι τώρα».

Η ΝΔ δανείζεται ακροδεξιές επιλογές

Σε σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι «η αντιπολίτευση που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι μια αντιπολίτευση που δεν ορρωδεί προ ουδενός, είναι αδυσώπητη με την έννοια ότι δεν παραλείπει να δανείζεται τις όποιες ακροδεξιές επιλογές, στην προσπάθειά της να οδεύσει, όπως πιστεύει -λαθεμένα εκτιμώ εγώ- προς την κυβερνητική εξουσία».
Καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία «αντιφατικότητα και παλινδρομήσεις» σε ό,τι έχει σχέση με τα εργασιακά και συμπλήρωσε πως «ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος είναι ότι 21 Αυγούστου η χώρα εξέρχεται και τυπικά από τα μνημόνια και έχει μπροστά της ένα χρήσιμο χρονικό πεδίο εκεί να ασκήσει την πολιτική της για την προστασία του κόσμου της εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης