Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan εκδιώκει 18 χιλιάδες ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους κάνοντας κατάχρηση των υπερ εξουσιών του

Ο Erdogan εκδιώκει 18 χιλιάδες ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους κάνοντας κατάχρηση των υπερ εξουσιών του
Αστυνομικοί, στρατιωτικοί και  ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και εκατοντάδες απλοί καθηγητές εκδιώχθηκαν  
Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο ο Σουλτάνος Erdogan για να δείξει τι σημαίνει από εδω και στο εξής να κατέχεις υπέρ εξουσίες στην Τουρκία.
Λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ο Erdogan ανακοίνωσε την πραξικοποιηματική εκδίωξη 18 χιλιάδων ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από την αστυνομία.
Η απόφασή του αυτή έρχεται λίγο πριν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ασκήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και μόλις μια μέρα πριν ο Erdogan ορκιστεί  (9/7) πανηγυρικά εν μέσω δεκάδων ξένων ηγετών, που θα παραστούν στην αυριανή του ορκωμοσία.
Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα που διέταξε, απομακρύνονται 18.632 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 9.000 αστυνομικοί, 6.000 στρατιωτικοί, 199 ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και εκατοντάδες απλοί καθηγητές. Τα διαβατήριά τους θα ακυρωθούν και θα τους απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.
Οι τουρκικές αρχές είχαν ήδη απολύσει περίπου 160.000 κυβερνητικούς υπαλλήλους αμέσως λίγους μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εκ των οποίων περισσότεροι από 50.000 κρατούνται ακόμη στις φυλακές.
Όλες οι απολύσεις αλλά και συλλήψεις σχετίζονται σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, στις επαφές που είχαν με τον 77χρονο κληρικό Fethullah Gulen.
Παρότι η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τις συλλήψεις τούρκων πολιτών δεν υπήρξε καμία καταδικαστική απόφαση ενάντια στην Αγκυρα η οποία εξακολουθεί και ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό.
Από την πλευρά της η Ευρώπη αρκείται στο να καταβάλει στην Τουρκία δισεκατομμύρια κάνοντας τον Erdogan τον απόλυτο «βασιλιά της Ευρώπης» και ίσως το σημαντικότερο πολιτικό της ηπείρου, σε μια εποχή που το μεταναστευτικό και ο λαϊκισμός σαρώνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης