Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 64 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές– Τους 44 φτάνουν οι αγνοούμενοι

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 64 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές– Τους 44 φτάνουν οι αγνοούμενοι
Υπάρχουν και 44 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους κι ένας 9χρονος, ενώ 300 χιλιοστά βροχής αναμένεται να πέσουν αύριο Δευτέρα 9/7 στο νησί Σικόκου
Ο τραγικός απολογισμός από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία ανήλθε στους 64 νεκρούς την Κυριακή 8/7, καθώς ποτάμια υπερχείλισαν, αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους και επειδή αναμένεται επιδείνωση των φαινομένων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Tα ύψη βροχής που έπεσαν σε ορισμένες περιοχές ήταν τριπλάσια από τα συνηθισμένα επίπεδα του Ιουλίου, προκαλώντας κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών και παγιδεύοντας πολλούς ανθρώπους στις στέγες των σπιτιών τους.
Εκτός από τους 64 νεκρούς, υπάρχουν και 44 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και ένα αγόρι 9 χρονών, που πιστεύεται ότι έχει παγιδευτεί στο σπίτι του, όπου βρήκαν το θάνατο άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 80χρονος άνδρας.
Άνθρωποι εγκατέλειψαν τις οικίες τους μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στους ψηλότερους ορόφους για να σωθούν.
Οι αρχές έχουν στήσει ειδικό κέντρο διάσωσης, ενώ έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 54 χιλιάδες άνδρες από τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική.
"Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο" δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe, κι ενώ οι προγνώσεις του καιρού για τη Δευτέρα με 300 χιλιοστά βροχής στο νησί Σικόκου είναι αποθαρρυντικές.
Τουλάχιστον 2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν γίνει συστάσεις σε 2,3 εκ. ακόμα για να φύγουν, παρά το γεγονός ότι οι βροχές έχουν σταματήσει σε αρκετές περιοχές και έχει υποχωρήσει και η στάθμη των νερών.
Η βροχή που άρχισε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν ό,τι απέμεινε από έναν τυφώνα που εξασθένησε και εξελίχθηκε σε βροχόπτωση, λόγω της υγρασίας και των θερμών αερίων μαζών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν από ένα χρόνο στην Ιαπωνία με δεκάδες και τότε θύματα.
Δρόμοι έκλεισαν και δρομολόγια τρένων ματαιώθηκαν στη δυτική Ιαπωνία, ενώ αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mazda και η Daihatsu ανέστειλαν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Αδύνατη ήταν επίσης η πρόσβαση στην εταιρία ηλεκτρονικών Panasonic, λόγω των κλειστών δρόμων.
Κι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη του καιρού, το θέμα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, πέρα των μεγάλων πόλεων, αποδείχτηκε ευάλωτο σε μία ακόμα καταστροφή.
Κι αυτό διότι χτίζονται σπίτια στα ορεινά και δεν υπάρχει διαθέσιμη γη για να συγκρατήσει τα νερά.
Το ίδιο συμβαίνει και με μερικά είδη δέντρων, που φυτεύτηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και δεν έχουν δυνατές ρίζες για να συγκρατήσουν τα νερά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης