Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρά την ΔΕΘ, την στήριξη των αμερικανών, τις αναβαθμίσεις της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές το success story δεν πείθει

Παρά την ΔΕΘ, την στήριξη των αμερικανών, τις αναβαθμίσεις της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές το success story δεν πείθει
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό οικονομικό successes story παραμένει θολό κυρίως γιατί η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί σε μια μακράς προεκλογική περίοδο.
Παρά το μπαράζ «θετικών νέων» εντός του Σεπτεμβρίου 2018 στην οικονομία το ελληνικό success story δεν πείθει και δεν θα μεταφραστεί σε κάτι θεαματικό για τις αγορές μετοχών και ομολόγων και δεν θα δώσει ώθηση στην οικονομία.
Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με ορόσημο το αργότερο Μάιο 2019 ωστόσο ποια γεγονότα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποια η απόδοση τους στις αγορές μετοχών και ομολόγων;

-ΔΕΘ η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός στις 8 με 9 Σεπτεμβρίου κυρίως γιατί θα έχουν την τιμητική τους οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα θα βρεθούν στην Ελλάδα ο αμερικανός αντιπρόεδρος, ο υπουργός εμπορίου Wilbur Ross κ.α.
Η κυβέρνηση ποντάρει στον αμερικανικό παράγοντα καθώς θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι αμερικανικών εταιριών όπως η Coca Cola, η Microsoft κ.α.
Όμως νέες επενδύσεις δεν θα φέρουν καθώς ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή και ενώ ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθεί να ρίξει το κέντρο βάρος του στην οικονομία….οι πολίτες της Μακεδονίας θα το αποδοκιμάζουν έξω από το συνεδριακό κέντρο για την συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό.
Πέραν αυτών οι εξαγγελίες Τσίπρα οι πρώτες χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται σε μνημόνιο θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των δανειστών και των αγορών.
Οι δανειστές δεν θέλουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα και τις μεταρρυθμίσεις.
Οι αγορές επίσης δεν θέλουν εκπλήξεις γιατί αμέσως θα μεταφραστεί σε αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Η ΔΕΘ μπορεί να επαναφέρει επικοινωνιακά την κυβέρνηση στο επίκεντρο αλλά οι εξαγγελίες δεν θα ενθουσιάσουν την οικονομία και τις αγορές.

-Θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κρήτη συγκεκριμένα η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel όμως η ζημία με το προσφυγικό έχει γίνει.
Την συμφωνία των γερμανικών κομμάτων για το προσφυγικό την πληρώνει η Ελλάδα όπως ορθώς υποστηρίζει η Deutsche Welle.

-Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές δρομολογείται.
Είτε με 3ετές, είτε με 10ετές – που θα ήταν και το ιδανικό – η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει.
Την νέα εβδομάδα θα υπάρξουν παρουσιάσεις σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη και θα ακολουθήσουν στην Ασία τον Σεπτέμβριο νέες παρουσιάσεις.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να πείσει ότι έχει βιώσιμο χρέος μακροπρόθεσμα, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ υποστηρίζουν μια τέτοια εκδοχή.
Ο βασικός στόχος είναι να καταδείξει ότι διαθέτει ρευστότητα – cash buffer – όχι έως το 2020 αλλά έως το 2022 οπότε η Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη για 4 χρόνια και όχι μόνο για δύο χρόνια.
Σε αυτή την περίπτωση η έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου θα έπρεπε να επιτυγχάνει επιτόκια κάτω από 2% και όχι 2,80% ή 2,90% της τρέχουσας περιόδου.
Η Ιταλία και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έχουν επιδράσει αρνητικά προφανώς στο ελληνικό country risk.
Συν τοις άλλοις η συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου δεν έπεισε τις αγορές ξεκάθαρα.
Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχει δρομολογήσει 3-4 εκδόσεις από 3 δισεκ. η κάθε έκδοση.
Όμως το βασικό στοίχημα εδώ είναι μόνο το επιτόκιο…
Δεν υπάρχουν αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να βελτιωθούν αισθητά.

-Οι νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας σε Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα στις 10 Αυγούστου από την Fitch και σε Β2 από την Moody’s στις 21 Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάζουν τα δεδομένα του πιστωτικού ρίσκου της χώρας καθώς ήδη στην κλίμακα Β+ βρίσκεται η Ελλάδα από την Standard and Poor’s.
Η κλίμακα Β+ αντικατοπτρίζει αποδόσεις στα ομόλογα περίπου στα τρέχοντα επίπεδα ή οριακά καλύτερα.

-Το προσφυγικό αποδεικνύεται κόλαφος για την Ελλάδα καθώς η συμφωνία της Γερμανίας ουσιαστικά φορτώνει το πρόβλημα στην Ελλάδα και στα σύνορα της.
Έτσι εξηγείται γιατί η Γερμανία και η Merkel αντιμετωπίζει φιλικά τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα, το προσφυγικό όπως και το Μακεδονικό αποτελούν δύο ήττες της κυβέρνησης

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό οικονομικό successes story παραμένει θολό κυρίως γιατί η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί σε μια μακράς προεκλογική περίοδο....δεν θα έρθουν καλύτερες ημέρες στα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα υπό αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας.
Αποτελεί ψευδαίσθηση ότι δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων και καλλιεργούνται λαϊκισμοί στο ζήτημα αυτό, το τελευταίο Eurogroup ήταν πολύ σαφές για το ζήτημα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης