Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο Trump έριξε την πρώτη βολή στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση

CNBC: Ο Trump έριξε την πρώτη βολή στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου δεν πρόεκειται να σταματήσουν εδώ
Οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά ύψους 34 δισ. δολαρίων τέθηκε σήμερα (6/7) σε ισχύ, μεταφέροντας τον λεκτικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της οικονομίας.
Ως απάντηση, η Κίνα εφάρμοσε αντίμετρα σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εντάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Αυστραλίας στην Κίνα, Geoff Raby, αναμένεται να υπάρξει «κλιμάκωση επί της κλιμάκωσης».
Η Κίνα χαρακτήριζε ήδη από τον περασμένο μήνα τις απειλές των ΗΠΑ για δασμούς ως έναν «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
«Πίστευα ότι μέχρι τώρα θα είχε βρεθεί μία λύση μέσω των διαπραγματεύσεων», σχολίασε στο CNBC ο Martin Soong, προσθέτοντας ότι φαίνεται πως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump αναμενεται να θέσει σε ισχύ επιπλεόν δασμούς 16 δισ. δολ. μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ θα εξετάσει και την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα ύψους 500 δισ. δολ. εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίμετρα.
Η Κίνα διευρκίνησε ότι δεν θα προβεί πρώτη σε κινήσεις εμπορικών φραμγών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα απαντήσει άμεσα σε ενδεχόμενους δασμούς των ΗΠΑ.
«Ο Trump δέιχνει να οδηγείται από πολύ βραχυπρόθεσμες πολιτικές εκτιμήσεις», σχολίασε ο Raby, αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018, προσθέτοντας ότι «η ρητορική του Λευκού Οίκου φαίνεται να εκλαμβάνεται θετικά από τη βάση του Trump».
Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί έναν «μεγάλο κίνδυνο» για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, εκτιμώντας ότι «πιθανώς θα υπάρξει κλιμάκωση επί της κλιμάκωσης».
«Η Κίνα δε μπορεί να δέιξει αδυναμία απέναντι στις ΗΠΑ, οπότε εκτιμώ ότι όλο αυτό θα ολοκληρωθεί όταν θα έχει σημειωθεί μεγάλο ζημιά και οι άνρθωποι αρχίσουν να έρχονται στα λογικά τους», υπογραμμίζει ο Raby.
Ο άμεσος αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2018 αναμένεται να περιοριστεί στο 0,1 με 0,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγτων, καθώς το σχέδιο της Κίνας για άνοιγμα των αγορών της μπορεί να παραμείνει σε ισχύ, παρά τις εμπορικές εντάσεις.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να υποστεί περισσότερες ζημίες, καθώς οι δασμοί της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην Κίνα.
Ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουν εμπορικούς πολέμους σε πολλαπλά μέτωπα», συμπεριλαμβανομένων και των διαφωνιών που έχει με τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Σε κάθε αψημαχία οι ΗΠΑ στοχεύουν διαφορετικές οικονομίες κια καταναλωτές, αλλά η αντίποινα από κάθε εταίρο θα καταλήξει στο ίδιο σύνολο αμερικανών καταναλωτών και επιχειρήσεων», αναφέρει σημείωμά της η DBS, προσθέτοντας ότι «η αναμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η DBS πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη αναμένεται να είναι οι ασιατικές οικονομίες οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο από τις εμπορικές εντάσεις, ενώ επιβράδυνση αναμένεται να υπάρξει και στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας συνολικά, τόσο το 2018 όσο και το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης