Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο στόχαστρο του ομίλου Κοπελούζου η ΔΕΠΑ Εμπορίας - Θα τη διεκδικήσει μαζί με οίκο του εξωτερικού

Στο στόχαστρο του ομίλου Κοπελούζου η ΔΕΠΑ Εμπορίας - Θα τη διεκδικήσει μαζί με οίκο του εξωτερικού
Ενδιαφέρον για την απόκτηση της εταιρίας αναμένεται να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι
Ο Όμιλος Κοπελούζου ενδιαφέρεται για το πλειοψηφικό μετοχικό «πακέτο» της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», λαμβάνοντας μέρος στον επικείμενο διαγωνισμό για την εξαγορά του.
Αυτό δήλωσε χθες (ο πρόεδρος του Ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, συμπληρώνοντας πως γι’ αυτό τον σκοπό θα συσταθεί ένα νέο σχήμα με μία «δυτική εταιρεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του εταίρου του Ομίλου, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση εξαγοράς του μειοψηφικού μετοχικού μεριδίου της «ΔΕΠΑ Υποδομών» που θα εκχωρηθεί.
Μάλιστα, ανέφερε πως τέτοιου είδους επενδύσεις είναι ιδανικές για ασφαλιστικά fund.
Με βάση το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, και στο οποίο έχουν συναινέσει οι Θεσμοί, στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» θα μεταβιβασθεί το 100% της ΕΠΑ Αττικής (έπειτα από την εξαγορά του μεριδίου της Shell), το μερίδιο της ΔΕΠΑ στη χονδρεμπορική, καθώς και τα διμερή συμβόλαια που έχει συνάψει με ξένους προμηθευτές (π.χ. Botas, Gazprom, Sonatrach).
Επίσης, θα εκποιηθεί το 50% συν 1 μετοχή της εταιρείας, από το χαρτοφυλάκιο που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζεται πως, μέσω της Προμηθέας Gas που έχει συστήσει μαζί με την Gazprom, ο Όμιλος κατέχει ήδη ηγετική θέση στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, με μερίδιο το οποίο ήδη κινείται στο 25%.
Έτσι, με μία ενδεχόμενη εξαγορά της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», η πρώτη αυτονόητη συνέπεια θα ήταν πως θα ενίσχυε κατακόρυφα τη θέση της στη χονδρεμπορική, ενώ μέσω των διμερών συμβολαίων της εταιρείας που θα αποσχιστεί από τη ΔΕΠΑ, θα διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προμηθευτών της.
Παράλληλα, με «όχημα» την ΕΠΑ Αττικής (Αέριο Αττικής), θα αποκτούσε άμεσα παρουσία και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Μάλιστα, έπειτα από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και για τους λεγόμενους μη επιλέγοντες πελάτες, η ΕΠΑ Αττικής όχι μόνο έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται σε πανελλαδική βάση, αλλά και να προμηθεύει και ηλεκτρική ενέργεια, κατά κύριο λόγο μέσα από συνδυαστικά «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου.

Πολύφερνος νύφη η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο κομβικός ρόλος που έχουν οι εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά, και οι οποίες θα μεταβιβασθούν στη νέα εταιρεία, καθιστούν την ιδιωτικοποίησή της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» αναμφισβήτητα ορόσημο το οποίο θα ανατρέψει άρδην της υφιστάμενες ισορροπίες.
Φυσική εξέλιξη είναι πως και άλλοι ελληνικοί ενεργειακοί Όμιλοι αποτελούν υποψήφιους «μνηστήρες» για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε μιλήσει για «αυτονόητο ενδιαφέρον» κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας, προσθέτοντας πάντως ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και γίνουν γνωστοί οι όροι του.
Εξάλλου, μία πιθανή εξαγορά θα συνέβαλε τόσο στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ακόμη πιο ανταγωνιστικό κόστος, καθώς η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ελλάδα, αλά και στη διεύρυνση της παρουσίας της Protergia και της Μ+Μ, στη λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, το «παρών» στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» είναι πολύ πιθανό να δώσουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ.
Κι αυτό γιατί, όπως όπως έχει διαμηνύσει η παρούσα διοίκηση, στόχος των ΕΛΠΕ είναι να δραστηριοποιηθούν στην εμπορία φυσικού αερίου μέσω μίας εταιρείας στην οποία θα έχουν την πλειοψηφία και τον έλεγχο των αποφάσεων.
Έτσι, οι εναλλακτικές επιλογές είναι είτε να ενισχύσουν την παρουσία τους στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» είτε να πουλήσουν το ποσοστό που διαθέτουν, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην αγορά φυσικού αερίου μέσω ενός άλλου σχήματος, το οποίο θα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Ωστόσο, βαρύνοντα ρόλο στη λύση που θα προκριθεί θα παίξει ο αγοραστής του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ο οποίος θα προκύψει από την εν εξελίξει διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.
Υπενθυμίζεται πάντως πως η πώληση του 50% συν 1 μετοχή της «ΔΕΠΑ Εμπορίας» περνά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η έγκρισή της επί των αγοραπωλησιών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και τη Shell (για την ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής) και τη ΔΕΠΑ και την ENI (για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) αποτελεί προϋπόθεση για το σχήμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Οι όποιες αβεβαιότητες έγκρισης αφορούν τη συμφωνία ΔΕΠΑ & Shell, και ειδικότερα την απόκτηση από τη ΔΕΠΑ του 100% της ΕΠΑ Αττικής.
Μάλιστα, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις, με την υποβολή υπομνήματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τη Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη.
Στο υπόμνημα, η εταιρεία αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο η ΔΕΠΑ θα ενισχύσει τη θέση της στη λιανική αγορά, τη στιγμή που αποτελεί δεσπόζοντα προμηθευτή στη χονδρεμπορική, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης