Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στις αγορές από τα NPLs των κρατικών τραπεζών της Ινδίας

tags :
Τρόμος στις αγορές από τα NPLs των κρατικών τραπεζών της Ινδίας
Τρόμος στις αγορές από τα NPLs των κρατικών τραπεζών της Ινδίας
Ενώ τα επισφαλή δάνεια στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα έλαβαν μεγάλη προσοχή από επενδυτές που φοβούνται ότι οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ανατινάξουν την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, δεν είναι η μόνη οικονομική νάρκη που κυριαρχεί ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ενώ η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Ινδία δεν απέχει πολύ και η οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας είναι χτισμένη σε ακόμη πιο σαθρά θεμέλια.



Σύμφωνα με τα στοιχεία ο επίσημος τραπεζικός τομέας της Ινδίας (1,7 τρισ. δολάρια) έχει σήμερα 210 δισ. δολάρια σε επισφαλή δάνεια, τα περισσότερα από τα οποία συγκεντρώνονται στις κρατικές τράπεζες.
Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 6,7%, σε σύγκριση με το 2017 (7,1%),  προτού αναλάβεθι καθήκονα ο πρόεδρος Modi.
Οι κρατικές τράπεζες πάσχουν από τόσο κακή διαχείριση, που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η τραπεζική κρίση της χώρας αποτελεί ευκαιρία για τις τράπεζες του ιδιωτικού τομέα να κρδίσουν μερίδια αγοράς.
Μερικοί βλέπουν επίσης ευκαιρίες για επενδυτικούς τραπεζίτες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη χώρα.
Υποτίθεται ότι ο «μεταρρυθμιστής» πρωθυπουργός Narendra Modi προσπάθησε να αναγκάσει τις κρατικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πραγματικές βελτιώσεις εποπτείας.
Ακόμα όμως δε δαίνεται φως στο τούνελ.
Τον Ιανουάριο του 2018, η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι θα εκταμιεύσει περίπου 14 δισ. δολάρια σε 20 κρατικές τράπεζες έως τον Μάρτιο του 2018, σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Αυτό ήταν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όπου η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εισφέρει περίπου 33 δισ. δολάρια στις κρατικές τράπεζες μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Τον Φεβρουάριο του 2018 ξέσπασε ένα μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ινδίας, η Punjab National Bank, δήλωσε ότι υπάλληλοί ενορχήστρωσαν μια μαζική απάτη ύψους 2 δισ. δολαρίων για πολλά χρόνια.
Έκτοτε, Punjab National Bank έχει χάσει το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της.
Μέχρι στιγμής, οι ινδικές αρχές δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τα κλεμμένα μετρητά ή να συλλάβουν τους ενόχους - που παραμένουν κρυμμένοι στο εξωτερικό.
Η εμπιστοσύνη στις κρατικές τράπεζες δεν έχει βελτιωθεί.
Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, επειδή οι κρατικές τράπεζες της χώρας κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της χώρας.
Και κατέχουν επίσης σχεδόν όλο το κακό χρέος του τραπεζικού συστήματος της Ινδίας.

India

Το πρόβλημα έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ινδική οικονομία, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ινδική βρλσικεται σε ιστορικά χαμηλά.

Rupee

Τελικά, όταν τελικά επιλυθεί το θέμα των NPLs, το ΑΕΠ της χώρας θα καταρρεύσει λόγω του γεγονότος ότι θα "παγώσουν" οι πιστώσεις.
Οι μέτοχοι των πιο συστηματικά σημαντικών τραπεζών του κόσμου διαφωνούν και πωλούν μετοχές και ομόλογά τους...

Banking

Και την τελευταία φορά που οι GSIB κατέγραφαν απώλειες με αυτόν τον ρυθμό, οι Κεντρικές Τράπεζες προχώρησαν σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Banking

Τι θα σώσει τις τράπεζες αυτή τη φορά;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης