Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ φέρνει η συμφωνία Κοπελούζου - China Energy

Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ φέρνει η συμφωνία Κοπελούζου - China Energy
Οι δύο όμιλοι έχουν συστήσει κοινοπρακτική εταιρεία με ποσοστά συμμετοχής 25% ο όμιλος Κοπελούζου και 75% ο κινεζικός όμιλος
Η συμφωνία συνεργασίας του Ομίλου Κοπελούζου με την China Energy Investment Corporation ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ελληνικού ομίλου, Δημήτρη Κοπελούζο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κινεζικού κολοσσού Ling Wen σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού ανάπτυξης  Στέλιου Πιτσιόρλα.
Οι δύο όμιλοι έχουν συστήσει κοινοπρακτική εταιρεία με ποσοστά συμμετοχής 25% ο όμιλος Κοπελούζου και 75% ο κινεζικός όμιλος, ο οποίος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2017, απορροφώντας την Senhua, απασχολεί 330.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε οκτώ βιομηχανικούς τομείς ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο τόσο από σημαντικές μονάδες όσο και από ΑΠΕ.
Η συμφωνία των δύο ομίλων αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, ενώ προβλέπει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και την Ευρώπη με βάση την Ελλάδα.
Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος του κοινοπρακτικού σχήματος βρίσκονται αυτή την στιγμή τα δύο λιγνιτικά «πακέτα» της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη- Φλώρινα) ενώ ήδη έχει περάσει στον έλεγχο της νέας εταιρείας το σύνολο των αιολικών έργων που διαθέτει ο όμιλος Κοπελούζου ισχύος άνω των 1.500 MW.
Πρόκειται για έργα που είτε λειτουργούν είτε βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και κατασκευής.
Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της συμφωνίας, παρέστη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.
Σε χαιρετισμό του ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ανανεώσιμες πηγές το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο και προχθές πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός ο οποίος συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον. Η σημερινή παρουσία της μεγαλύτερξς ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντός για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και δήλωσε την αμέριστη στήριξή του δημοσίου στην προσέλκυση και άλλων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της China Energy Investment Corporation Dr. Ling Wen ανέφερε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την συμβατική ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία "μία ζώνη ένας δρόμος" την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα ενώ για τη σημερινή συμφωνία είπε ότι αποτελεί το πρώτο ορόσημο της συνεργασίας των δύο πλευρών η οποία στο μέλλον θα επεκταθεί.
Η πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα Chen Suhong υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ενώ τόνισε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς κυρίως της Ναυτιλίας των Επικοινωνιών και της ενέργειας και αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της επένδυσης της Cosco.
Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο ομίλων προωθείται με τους καλύτερους οιωνούς και χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι ο κινεζικός όμιλος είναι σήμερα εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι το πλαίσιο συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική αγορά, τόνισε ωστόσο ότι το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας στρέφεται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά και έκανε λόγο για μακροχρόνια και όχι ευκαιριακή συνεργασία.
 
Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:
 
Η κρισιμότερη φάση στην ιστορία της ΔΕΗ ξεκινά καθώς σήμερα άρχεται ο χορός των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες. Είναι κομβικής σημασίας καθώς η αγορά θα δείξει τις πραγματικές προθέσεις της για την συμμετοχή στην εξαγορά των λιγνιτικών, που θα σηματοδοτήσει  αν η ΔΕΗ μπορεί να αποκτήσει το διπλό όφελος στο οποίο αρχικά στοχεύει και η δίοκησή της : Δηλαδή στην αποεπένδυση από τους λιγνίτες με σαφες κέρδος την μείωση των επιβαρύνσεων από τις εκπομπές του CO2 και παράλληλα την ενίσχυση της κεφαλαακής της διάρθρωσης.
Η στρατηγική του προέδρου Παναγιωτάκη αναδεικνύεται με επιτυχή προοπτική καθώς κόντρα στην επίθεση της αντοπολίτευσης έχει ολολκληρώσει μια σειρά κρίσιμων ενεργειών σε σχέση με την της αναχρηματοδότηση. Η διατήρηση στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ των υδροηλεκτρικών, που θα αποβούν το ισχυρό όπλο της επιχείρησης στην απελευθέρωση της αγοράς με την εφαρμογή του target model, θα έχουν το απόλυτο αποτέλεσμα αν και οι λιγνιτικές πωληθούν σε καλές τιμές. Έτσι η σημερινή δίοκηση της ΔΕΗ θα μπορεί να αναφέρει στην συνέχεια ότι από την μια διατήρησε τις υδροηλεκτρικές για να μπορεί να προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην απελευθέρωση της αγοράς ενώ παράλληλα θα λάβει και αξιοπρεπή τιμήματα από την αποεπένδυση του λιγνίτη, ολοκληρώνοντας τον τρίτο στόχο.
Αυτό έχει και μεγάλη σημασία σε πολιτικό επίπεδο καθώς θα αποτελεί και την απάντηση ατην κριτική της αντιπολίτευσης, που έχει καταγράψει ως λανθασμένη και ανεπαρκή την επιλογή για την πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα όμως είναι και η ώρα της αλήθειας γιατί η αγορά θα δέίξει ποιό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της για τις λιγνιτικές.
Ο όμιλος Κοπελούζου ξεδιπλώνει την πολτική του καθώς σήμερα η κινεζική Beijing Guohua με την Damco του ομώνυμου ομίλου θα δημοσιοποιήσουν την στρατηγική τους.
 

Τα ΑΔΙ βασικός παράγοντας για την ελκυστικότητα των λιγνιτικών

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, που εκτιμάται επίσης ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του διαγωνισμού, το ύψος του τιμήματος που θα πάρει η ΔΕΗ αλλά και τη βιωσιμότητα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι τα περίφημα ΑΔΙ του λιγνίτη.Οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αποζημιώνονται για την διασφάλιση της επάρκειας που μπορούν να παρέχουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο.
Στην πραγματικότητα μιλάμε για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, η δημιουργία του οποίου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης.
Ο Μηχανισμός αυτός που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Target Model και θα αποζημιώνει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα, θα πρέπει να σχεδιαστεί από τις ελληνικές αρχές και να εγκριθεί από τη Κομισιόν.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού του Μηχανισμού.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θεωρεί κατ’ αρχήν ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και παράλληλα να υιοθετηθούν τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) των λιγνιτών.
 Εξάλλου πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της υιοθέτησης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος θα τεθεί ως προϋπόθεση και από τους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές για την αγορά των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση της προδιαγραφές που έχει θέσει η Κομισιόν για αντίστοιχους μηχανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να είναι ουδέτερος ως προς την τεχνολογία, καθώς επίσης να συμμετέχουν η ζήτηση αλλά και οι διασυνδέσεις.Τα ΑΔΙ για τους λιγνίτες θα αντισταθμίσουν και την αύξηση της επιβάρυνσης που έχει προκύψει από την αύξηση των τιμών των ρύπων καθιστώντας ελκυστικότερες τις μονάδες και ανεβάζοντας ενδεχομένως τα τιμήματα.

Διάψευση για γαλλικό ενδιαφέρον

Κύκλοι της ΔΕΗ διαψεύδουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος του γαλλικού παράγοντα για την ΔΕΗ με την έλευση Μοσχοβισί, επισημαίνοντας ότι κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων δεν πωλείται το 17% της ΔΕΗ.

Πηγή: worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης