Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό πίεση παραμένουν τα ομόλογα της Intralot - Πιέζεται και η μετοχή - Τι φοβούνται οι επενδυτές

tags :
Υπό πίεση παραμένουν τα ομόλογα της Intralot - Πιέζεται και η μετοχή - Τι φοβούνται οι επενδυτές
Η πτώση των ομολόγων στέκεται τροχοπέδη σε όποια προσπάθεια αναχρηματοδότησης πριν τον Σεπτέμβριο του 2021
Όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις, ακόμα και οι ασήμαντες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία μιας μετοχής.
Στο ΧΑ πλέον πολλές μετοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο φημολογιών.
Μία από αυτές και η Ιντραλότ, αρχικά γιατί με την υπόθεση της Folli Follie, οι επενδυτές άρχισαν να ρευστοποιούν υπερδανεισμένες εταιρείες, και στη συνέχεια οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται επιχειρηματικά stories.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ομολόγα της Ιντραλότ και συγκεκριμένα το μακρινής λήξης (2024) διαπραγματευόταν κάτω από το 80% και το κοντινής λήξης (2021) κάτω από το 90%.
Υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών από τον όμιλο και μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχουν αρκετά συμβόλαια σε πολλές χώρες τα οποία μπορούν να μειώσουν τα EBITDA αλλά και να κάνουν τις ελεύθερες ταμειακές ροές αρνητικές αυξάνοντας την καθαρή μόχλευση.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον κλάδο έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα ομόλογα και αυξάνουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης.
Τουρκία, Ελλάδα Αζερμπαϊτζάν είναι μερικές από τις χώρες όπου κάποιοι στο εξωτερικό περιμένουν να υπάρξει πίεση στα EBITDA.
Από την άλλη είναι η δραστηριότητες στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες και να μειώσει την επίδραση των αναδυόμενων αγορών.
Όμως και πάλι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλη επίδραση στα EBITDA.
Σύμφωνα και με δημοσιεύματα από το εξωτερικό η Intralot είχε στο πρώτο τρίμηνο συνολικό δανεισμό 750,6 εκατ. ευρώ και δημοσιευμένα ταμειακά διαθέσιμα 223 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται όμως στο δημοσίευμα πως τα 72 εκατ. ευρώ αφορούν τα δικαιώματα μειοψηφίας άρα το ταμείο το καθαρό είναι στα 151 εκατ. ευρώ που δίνει καθαρό δανεισμό περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Η πτώση της μετοχής αγγίζει το 18% από την αρχή του έτους και ξεπερνά το 20% το τελευταίο δίμηνο.
Χθες (4/7) υποχώρησε 4% και η αποτίμηση διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως η εταιρεία συνεχίζει να αγοράζει ίδιες μετοχές καθημερινά, από τότε που τροποποίησε την απόφαση και μπορεί να αγοράζει και κάτω από το 1 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση που θα μπορούσε να κάνει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ιντραλότ, η πορεία του ομολόγου λήξης 2024 αυξάνει το ρίσκο και σπρώχνει το επιτόκιο σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα ήθελε η εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης