Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση Regling: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύει με ακύρωση κάποιων μέτρων για το χρέος

Προειδοποίηση Regling: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύει με ακύρωση κάποιων μέτρων για το χρέος
Ξεκάθαρος ο Klaus Regling όσον αφορά την υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις
Ξεκάθαρος όσον αφορά την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα κινδυνεύει με ακύρωση κάποιων από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το χρέος.
«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στη μεταρρυθμιστική πορεία.
Διαφορετικά, κάποια από τα προσφάτως συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ακυρωθούν.
Επίσης, η Ελλάδα γνωρίζει ότι θα βρίσκεται υπό μόνιμη εποπτεία και αξιολόγηση από τις αγορές και τους επενδυτές, ακριβώς όπως και οι άλλες χώρες που στο παρελθόν βρέθηκαν σε πρόγραμμα.
Θέλουν να ξέρουν ότι τα λεφτά τους είναι καλά και ασφαλώς επενδεδυμένα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Regling στη γερμανική εφημερίδα Handelasblatt.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ESM, σε καμία άλλη χώρα που εισήλθε σε πρόγραμμα διάσωσης, δεν εντοπίστηκαν τόσο μεγάλα προβλήματα και πουθενά αλλού η δημόσια διοίκηση δεν ήταν τόσο αδύναμη.
Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο Βαρουφάκη, ο Regling τονίζει ότι η Ελλάδα κινήθηκε σε λάθος κατεύθυνση για έξι μήνες το 2015,  γεγονός που κόστισε κόστισε στους Έλληνες δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους παραπάνω λόγους, η διαδικασία προσαρμογής διήρκεσε οκτώ χρόνια και όχι μόνο τρία, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες διασώθηκαν.
Πλέον ωστόσο οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς.
Όπως εξήγησε ο Regling, από το 2016, η χώρα δεν έχει ελλείμματα παρά το ότι το έλλειμμα το 2009, διαμορφωνόταν στο 15% του ΑΕΠ. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν εφικτά, μόνο επειδή η Ελλάδα εφάρμοσε ευρείες και συχνά επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Για παράδειγμα, οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά σε πραγματικούς όρους, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον Regling, ήταν απαραίτητο επειδή στο παρελθόν είχαν αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι η παραγωγικότητα και η Ελλάδα είχε χάσει την ανταγωνιστικότητά της.
«Εάν η Ελλάδα μείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, τότε βλέπω ένα καλό μέλλον για τη χώρα στην Eυρωζώνη», τόνισε.
Ερωτώμενος για το τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τις άλλες χώρες για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, τόνισε πως σήμερα, χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, έχουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη.
«Αυτές οι χώρες που βρισκόταν σε πρόγραμμα, έχουν εφαρμόσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα με αποφασιστικό τρόπο και έχουν επιδείξει κυριότητα.
 Με αυτόν τον τρόπο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μετά από το τέλος του προγράμματος, η οικονομική τους πολιτική θα εξυπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης