Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα εκλογικά διλήμματα Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - Ο Καμμένος "παίζει θέατρο" επειδή θέλει να αποφύγει το…ΝΑΤΟ στις 12/7

Τα εκλογικά διλήμματα Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο - Ο Καμμένος
Ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο «έριξε τα θεμέλια» για το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και προσπάθησε να οικοδομήσει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Τροφή στα σενάρια έδωσε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, δημιουργώντας οξεία πόλωση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση και με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για νομιμοποίηση ενός ακροδεξιού ακτιβισμού που έχει ταυτιστεί με τον φασισμό και για σύμπλευση με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παριστάνει ότι μάχεται την ακροδεξιά ενώ συγκυβερνά μαζί της ήταν το καυστικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έκανε λόγο για πρωθυπουργό υπό προθεσμία.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όπως σχολιαζόταν στους διαδρόμους της βουλής ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ορίστηκε για τις τρεις και μισή το μεσημέρι, ώρα που σχετιζόταν με την μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα που έδιναν η Βραζιλία με το Μεξικό στο πλαίσιο παγκοσμίου κυπέλου.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση με την ελπίδα ότι θα την παρακολουθούσαν οι τηλεθεατές που θα στηνόταν μπροστά στους δέκτες τους για να δουν τα προκαταρκτικά ενός ενδιαφέροντος ποδοσφαιρικού αγώνα.
Εκείνο, που περισσότερο συζητήθηκε, πάντως, ήταν - αφού άλλωστε το υπουργικό συμβούλιο δεν είχε καμία «είδηση» -  η ηχηρή απουσία του Πάνου Καμμένου, μόλις μία ημέρα, μετά τη δήλωση του ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει για κύρωση στη Βουλή η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων.
Μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίαζε στον πρώτο όροφο του κοινοβουλίου, ο υπουργός Άμυνας, καθόταν στο γραφείο των ΑΝΕΛ, το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά, καθώς είχε σημαντικά τηλεφωνικά ραντεβού, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Παρά το γεγονός ότι όλα τα στελέχη που κατέχουν υπουργικά αξιώματα παρέστησαν κανονικά στη συνεδρίαση, ο κ. Καμμένος επέλεξε να κάνει αισθητή την απουσία του η οποία τροφοδότησε πάλι σεναριολογία και συζητήσεις.
«Ποιος δουλεύει ποιον;
Είναι πιο σημαντικά τα τηλεφωνικά ραντεβού από το υπουργικό συμβούλιο;», σχολίαζαν δηκτικά βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στους διαδρόμους της Βουλής.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό, ο Πάνος Καμμένος αποχώρησε σχεδόν επιδεικτικά από τη Βουλή για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων τάξεως 2018 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, στην ομιλία του που διήρκεσε μισή ώρα, απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά στις απειλές του Πάνου Καμμένου για αποχώρηση αν και όταν έρθει για κύρωση η συμφωνία των  Πρεσπών στη Βουλή.
Απειλές τις οποίες ο κ. Καμμένος είχε διακηρύξει από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο το κλίμα αστάθειας από τη συμπεριφορά του συγκυβερνήτη δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων δεδομένης της αλλόκοτης συμπεριφοράς του υπουργού Άμυνας και της κάλυψης που του παράσχει ο κ. Τσίπρας όπως σημειώνουν από την αντιπολίτευση, παριστάνει σαν να μην ακούει τα όσα δημοσίως κραυγάζει ο κυβερνητικός του εταίρος.
Πάντως μια εξήγηση που δίνεται είναι ότι το «σκωτσέζικο ντους» του κ. Καμμένου προς την κυβέρνηση που μια τη στηρίζει στα λόγια και μια την υπονομεύει με τις πράξεις του, αποδίδεται από πολιτικούς αναλυτές στην προσπάθειά του να αποφύγει το πικρό ποτήρι της παρουσίας του στην έδρα του ΝΑΤΟ όταν σε λίγες μέρες, στις 12 Ιουλίου, θα ικανοποιηθεί το αίτημα των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για την ατλαντική συμμαχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι, εκτός από τον Κοτζιά, να παρίσταται και ο Πάνος Καμμένος κατά το προηγούμενο 2008, όταν εκτός από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ήταν και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μειμαράκης.
Σε αυτό το κλίμα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο.
Μάλιστα πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο «έριξε τα θεμέλια» για το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και προσπάθησε να οικοδομήσει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης.
 Ενδεικτικό είναι το εξής δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν μπορεί κανείς να μην πάρει θέση στο ερώτημα:
Αν είναι υπέρ της ανάκτησης των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και της αύξησης του κατώτατου μισθού ή συντάσσεται με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου, με έναν βεβαίως δημόσιο τομέα αναποτελεσματικό, ανίσχυρο ή με έναν δημόσιο τομέα ισχυρό και ανταποδοτικό;».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης