Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνθήκες μονοπωλίου διαμορφώνει το CVC Capital με την «άδεια» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

tags :
Συνθήκες μονοπωλίου διαμορφώνει το CVC Capital με την «άδεια» της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Επίσης η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο
Ανεβαίνει ο …υδράργυρος στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών Υγείας με τους ενδιαφερόμενους να παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα η οποία όμως επί της ουσίας θα κριθεί από το πορτοφόλι του κάθε αγοραστή.
To CVC Capital Partners χάρη στην οικονομική του ευρωστία και στον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτει είναι σε θέση να  αποκτήσει τη μία ιδιωτική κλινική μετά την άλλη, και να γίνει ο βασικός μέτοχος στις μεγάλες κλινικές των Αθηνών χωρίς να «κατηγορηθεί» ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Πάντως ο θεματοφύλακας του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού χάρη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως και της ελληνικής είναι να … ανάψει το “πράσινο φώς” στο CVC Capital Partners στις επικείμενες εξαγορές που σχεδιάζει.
Τα αδύνατα  σημεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας είναι ότι ο κλάδος χωρίζεται σε τρείς επί μέρους αγορές που καθορίζουν τη δεσπόζουσα θέση.
Πρόκειται για  την  αγορά  α) ιδιωτικών γενικών κλινικών, στην αγορά β) μαιευτικών κλινικών και στην αγορά γ) διαγνωστικών  κέντρων.
Επίσης η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο.
Με απλά λόγια ένας επενδυτής μπορεί να ελέγχει τις πιο μεγάλες κλινικές της Αθήνας αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνεται κάτω του 50% που είναι και το βασικό κριτήριο που αποκαλύπτει ότι υπάρχουν συνθήκες μονοπωλίου.
Το CVC Capital απέκτησε αρχικά το Metropolitan Hospital το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε με  μερίδιο αγορά που κυμαίνεται από 10% έως 15% με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν δημοσιεύει με ακρίβεια το μερίδιο αγοράς καθώς εταιρεία προστατεύεται από τη νομοθεσία αλλά η Επιτροπή  Ανταγωνισμού γνωρίζει με ακρίβεια τα μερίδιο αγοράς το οποίο να σημειωθεί υπολογίζεται με βάση  τον ετήσιο τζίρο της ιδιωτικής κλινικής.
Το CVC Capital απέκτησε και το ΙΑΣΩ General Α.Ε. για το οποίο προσδιορίζεται ότι κατέχει μερίδιο αγοράς του κυμαίνεται από το 0 έως το 5%.
Οι δύο κλινικές Metropolitan Hospital και IΑΣΩ  General συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 15%  καθώς παρουσιάζουν  κύκλο εργασιών περίπου 135 εκατ. ευρώ.
Το Ιατρικό Αθηνών Ε.Α.Ε εμφανίζεται να ελέγχει μερίδιο αγοράς που κυμαίνεται από 15 έως 25%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το μερίδιο αγοράς  προσδιορίζεται στην περιοχή του 16% με βάση τον τζίρο, ο οποίος ανήλθε σε 169 εκατ. ευρώ τα 2017.  
Το Υγεία Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών από 15 έως 25%.
Με βάση το τζίρο που ήταν σε 206 εκατ. ευρώ το 2017 το μερίδιο αγοράς του ξεπερνά οριακά το 20%.
Το Ερρίκος Ντυνάν με μερίδιο αγοράς από 0 έως 5%, με βάση την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά με εκτιμήσεις της αγοράς  προσδιορίζεται κοντά στο 3% καθώς εμφανίζει καθαρό κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 30  εκατ. ευρώ.
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι το CVC Capital Partners μπορεί να αποκτήσει το Υγεία όπως και το Ερρίκος Ντυνάν.
Στο ενδεχόμενο να αποκτήσει και τις ιδιωτικές κλινικές θα   αποκτήσει επιπλέον μερίδιο αγοράς που φθάνει το 25%.  
Αν προσθέσουμε και το μερίδιο αγοράς του Metropolitan Hospital και του IΑΣΩ  General το συνολικό μερίδιο του CVC Capital θα  διαμορφώνεται κοντά στο 40%.
Ωστόσο τα τελικά μερίδια θα διαμορφωθούν σε εθνικό επίπεδο με αποτέλεσμα το 40% του CVC να μειώνεται περαιτέρω με αποτέλεσμα να του δίνει το δικαίωμα για περαιτέρω κινήσεις στον τομέα των ιδιωτικών κλινικών το επόμενο διάστημα.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης