Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Η κυβέρνηση Trump επιθυμεί να δημιουργήσει το μέγιστο δυνατό χάος στο Ιράν μέσω των κυρώσεων

Brookings: Η κυβέρνηση Trump επιθυμεί να δημιουργήσει το μέγιστο δυνατό χάος στο Ιράν μέσω των κυρώσεων
Ο Trump σφίγγει τον κλοιό γύρω από ιρανικό πετρέλαιο - Αποσκοπούν οι ΗΠΑ στην κατάρρευση του καθεστώτος στην Τεχεράνη;
Η κυβέρνηση Trump ασκεί τη «μέγιστη δυνατή πίεση» κατά του Ιράν μέσα σε υπερβολικά σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης (26/6) ότι το Υπουργείο Εξωτερικών τς χώρας στοχεύει στην πλήρη διακοπή όλων των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο.
Όπως υποδεικνύει η σχετική κίνηση, η Ουάσιγκτον έχει εγκαταλείψει την οδό της διπλωματίας, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ Ιράν και Δύσης.
Αντ'΄αυτού, ο Λευκός Οίκος ξεκινάει μία οικονομική επίθεση που αποσκοπεί στην κατάρρευση της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία αντιπαρατίθεται με σταθερούς ρυθμούς στις εσωτερικές αναταρχές που οφείλονται σε οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες.
Αυτή η στρατιγική βασίζεται σε δύο αρχές οι οποίες καθορίζουν την πολιτική του Trump στη Μέση Ανατολή: την πεποίθηση ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις κρίσεις στην περιοχή, και την αποστροφή του στο να θυσιαστούν περισσότερες ζωές αμερικανών για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή.
Η υπέρτατη ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος ο οποίος κατέκρινε την κληρονομιά του προκατόχου του και επεδίωξε να την ανατρέψει όσο το δυνατόν ταχύτερα, υιοθετεί την ίδια ακριβώς λογική στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής.
Και οι δύο διοικήσεις χαρακτήρησαν το Ιράν ως το άλφα και το ωμέγα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, και κατέληξαν ότι μία σημαντική κίνηση (η πυρηνική συμφωνία για τον Obama, η αλλαγή καθεστώτος για τον Trump) θα μπορούσε να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όσοι έχουν θρηνήσει την εγκράτεια του Obama στη Μέση Ανατολή τώρα θα γευτούν το αντίθετο, δηλαδή μία αμερικανική διάλυση ενός status quo που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.
Δυστυχώς, αυτό σπάνια ισχύει για τη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και ο κόσμος βρίσκονται μπροστα σε μία δύσκολη διαδρομή.
Η ασυμβίβαση επιβολή κυρώσεων από τον Trump θα εμβαθύνει την ρήξη της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της στην Ευρώπη, η οποία τόνισε ότι δεν φοβάται τη μονομερή αποχώρηση του Trump από τη συμφωνία.
Παράλληλα, θέτει το σκηνικό για μία επικίνδυνη αναμέτρηση για την επιβολή κυρώσεων σε Κίνα, Ινδία και άλλες χώρες από την Ασία οι οποίες εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο.
Ενώ υπάρχει επαρκής εφοδιασμός ώστε να μειωθούν εν μέρει οι ιρανικές εξαγωγές, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο άκουσμα της είηδησης, καθώς και εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης