Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, οι μεταρρυθμίσεις και η δόση των 15 δισ στην «ατζέντα» των Moscovici και EWG

Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, οι μεταρρυθμίσεις και η δόση των 15 δισ στην «ατζέντα» των Moscovici και EWG
Η επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου θα συμπέσει με την δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα
Χαρακτήρα μίνι- Eurogroup που θα διερμηνεύσει τις πρόσφατες αποφάσεις των 19 για το ελληνικό χρέος, το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) και την «σούπερ» δόση των 15 δισ. ευρώ, προσλαμβάνει η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici στην Ελλάδα σήμερα και αύριο (2-3 Ιουλίου 2018).
Η επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου θα συμπέσει με την δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Το περιεχόμενο της αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στα μέτρα  \ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στο Λουξεμβούργο.
Στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική στην οποία θα περιλαμβάνεται και η νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την κεντρικής τράπεζας, θα υπάρχουν αναφορές για τα «θηριώδη» πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις γενικότερα.
Για την «επόμενη μέρα» των μνημονίων έρχεται άλλωστε και ο Pierre Moscovici στην χώρα μας στο πλαίσιο συναντήσεων που θα έχει την Τρίτη 3/7 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ο Γάλλος επίτροπος θα έχει την ευκαιρία, τώρα που έκλεισαν οι προβολείς στο Λουξεμβούργο, να συζητήσει σε μία πιο χαλαρή κουβέντα τα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία δεν μειώνουν το ύψος του χρέους αλλά διευκολύνουν την αποπληρωμή του μέσα από την μετακύληση των υποχρεώσεων κατά 10 χρόνια.
Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από το δεύτερο μνημόνιο δίνει την δυνατότητα στο ΔΝΤ να αναγνωρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μόνο μεσοπρόθεσμα.
Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του χτυπάει «καμπανάκι»…
Η μετάβαση της χώρας στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) μετά τις 20 Αυγούστου είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο οι δύο άνδρες θα ανταλλάξουν σίγουρα απόψεις.
Άλλωστε ότι γνωρίζουν σε επίσημο επίπεδο οι Έλληνες φορολογούμενοι γα το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας είναι από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου έριξε περισσότερο φως στο χρέος και λιγότερο στο καθεστώς της νέας εποπτείας με αποτέλεσμα οι βασικές πτυχές του προγράμματος να είναι εντελώς άγνωστες.
Στην ατζέντα Τσακαλώτου – Moscovici θα βρεθεί και η δόση των 15 δισ. ευρώ που θα απασχολήσει το σημερινό 2 Ιουλίου EuroWorking Group (EWG) το οποίο θα αναλάβει να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου που είναι το τελευταίο για το καλοκαίρι 2018.
Σε αυτή την σύνοδο οι εταίροι θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δανείων προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας».
Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24 δισ. ευρώ - ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους υπόλοιπους 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν το δανεισμό μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης