Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι αποφάσεις 1ης Ιουλίου σε ΑΝΕΛ και Κίνημα Αλλαγής δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβερνητικής σταθερότητας

Οι αποφάσεις 1ης Ιουλίου σε ΑΝΕΛ και Κίνημα Αλλαγής δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβερνητικής σταθερότητας
Οι αποφάσεις της Κυριακής (1/7) σε ΑΝΕΛ και ΚΙΝΑΛ δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβερνητικής σταθερότητας
Κρίσιμες αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κυβερνητική σταθερότητα και να προσδιορίσουν τον χρόνο των εκλογών αναμένεται να ληφθούν σήμερα (1/7) Κυριακή σε δύο εκ πρώτης όψεως διαμετρικά αντίθετες πολιτικές εκδηλώσεις.
Από τη μία η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκαλείται για να επικυρώσει την άρνηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου να εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό και από την άλλη η σύγκλιση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού προκειμένου να αποφασιστεί η αποχώρηση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη από το Κίνημα Αλλαγής, προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.  
Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη στάση των κυβερνητικών τους εταίρων αλλά δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν καθώς θα αναζητήσουν εφεδρείες που θα επιτρέψουν να εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία Τσίπρα - Zaev αφενός και αφετέρου να μην χάσει ο κ. Τσίπρας τη δεδηλωμένη.
Σύμφωνα ωστόσο με όσα υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, η απόφαση για την αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να σχετίζεται με τις φημολογίες για αντικατάσταση των ΑΝΕΛ στη συμμαχία με τον κ. Τσίπρα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν με την ψήφο τους την παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία.
Άλλωστε ακόμη και ο πλέον φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Δανέλης δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι βουλευτής του Ποταμιού και αν αποφασίσει να αλλάξει κόμμα -κάτι που πάντως έχει κάνει στο παρελθόν αφού προερχόμενος από τον Συνασπισμό πέρασε από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ- τότε θα παραδώσει την έδρα του.
 Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματος του οριστικοποιήσουν το όχι στη συμφωνία των Πρεσπών η κυβερνητική σταθερότητα θα δοκιμαστεί σκληρά το επόμενο διάστημα όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές οι οποίοι γι αυτόν ακριβώς το λόγο εκτιμούν ότι υπό το βάρος και των αρνητικών δημοσκοπήσεων ο ορίζοντας της κυβέρνησης δεν θα είναι πολύ μακρύς.
Και αργά ή γρήγορα ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές ευελπιστώντας  ότι θα διατηρήσει το σημερινό δημοκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που θα του επιτρέψει να έχει ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι και την επομένη των εκλογών.
Κι αυτό καθώς με δεδομένη την υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να γίνει μεγαλύτερη μόλις επιβεβαιωθεί ότι αποτελούν φρούδες ελπίδες οι ισχυρισμοί για μη περικοπή συντάξεων στο τέλος του χρόνου, η κατάρρευση για το κυβερνών κόμμα θα είναι τόσο μεγάλη που θα παρασύρει και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα που είναι ακόμη, μόλις 44 ετών, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.


Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης