Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλοι ηττημένοι για το α’ εξάμηνο 2018 οι τίτλοι των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Μεγάλοι ηττημένοι για το α’ εξάμηνο 2018 οι τίτλοι των ευρωπαϊκών τραπεζών
Ο δείκτης Stoxx European Banks έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας του από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018
Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης έχουν χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας τους, τους τελευταίους τέσσερις μήνες καθώς η ελπίδα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ωθήσει την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών ομίλων δεν επιβεβαιώθηκε, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Ο δείκτης Stoxx European Banks έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας του από τις αρχές Φεβρουαρίου καθώς οι αναλυτές και οι επενδυτές μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε η υψηλότερη ανάπτυξη θα ενισχύσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της τραπεζικής κερδοφορία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ο χειρότερος κλάδος στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μέχρι στιγμής φέτος, σε πλήρη αντίθεση με το 2017, όπου ήταν ο τρίτος καλύτερος κλάδος από πλευράς αποδόσεων.
Ο Stephen Macklow-Smith, επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας για την Ευρώπη στην JPMorgan Asset Management, υποστηρίζει ότι οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί τη βασική αιτία για τις πιέσεις που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές.
«Νομίζω ότι η απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει να κάνει με τη μορφή της καμπύλης αποδόσεων σε ευρώ».



Παράλληλα εάν εξετάσει κάποιος προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι όσοι έχουν επενδύσει σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank και η ολλανδική ING έχουν βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες ζημίες από την αρχή του 2018, ενώ τα hedge funds συνεχίζουν να τις σορτάρουν.
Βάσει στοιχείων που υπάρχουν οι short θέσεις φθάνουν στο 3,1% των συνολικών μετοχών της Deutsche Bank.
Παράλληλα πτωτικά κινούνται και τα ομόλογα Cocos των τραπεζών με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί αντίδραση της αγοράς στη σωρεία νέων εκδόσεων που έχουν προχωρήσει οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Ευρώπης από την αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης