Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτω από άκρα μυστικότητα η συνάντηση Τσακαλώτου – Ντόλμαν (ΔΝΤ) για χρέος, παροχές – Τα σχέδια Τσίπρα στην ΔΕΘ

Κάτω από άκρα μυστικότητα η συνάντηση Τσακαλώτου – Ντόλμαν (ΔΝΤ) για χρέος, παροχές – Τα σχέδια Τσίπρα στην ΔΕΘ
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και παροχών αναμένεται να ανοίξει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ όπου εκεί θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την ημερολογιακή έξοδο από τα Μνημόνια.
Ινκόγκνιτο συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε αργά  χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην οποία εκτός από το ελληνικό χρέος (ενόψει της έκθεσης του άρθρου 4 από το Ταμείο) συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ελληνικά σχέδια για τις μεταμνημονιακές παροχές.
Μολονότι η κυβέρνηση έχει ακόμη πενήντα πέντε ημέρες μέχρι να εκπνεύσει το 3ο Πρόγραμμα του ESM ο εκλογικός κύκλος έχει ανοίξει και μαζί του η βεντάλια των παροχών που θα μοιραστούν το 2019 και υπολογίζονται στο ύψος των 700 - 800 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ( 2019 - 2022) θα δημιουργηθεί  τη φετινή χρονιά και αποτελεί τη διαφορά μεταξύ του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει το πρόγραμμα, δηλαδή του 3,5% του ΑΕΠ και του στόχου που θεωρεί πως θα πιάσει το οικονομικό επιτελείο.
Τα παζάρια για τις μεταμνημονιακές παροχές έχουν ήδη ξεκινήσει με τους δανειστές ενώ λόγο σε αυτά θα έχει και το ΔΝΤ που θα μετέχει ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας που μετά τις 20 Αυγούστου θα διαδεχθεί το 3ο Μνημόνιο.
Οι διαπραγματεύσεις για τις παροχές θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.
Μέχρι τότε αναμένεται να φανούν και τα πραγματικά περιθώρια που θα έχει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις και παροχές ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού.
Εντός Ιουλίου θα εκπονηθεί μελέτη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφασιστεί πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, αν θα δηλαδή θα προκριθεί το σενάριο μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή των κοινωνικών εισφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για  στοχευμένες μειώσεις έμμεσων φόρων.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και παροχών αναμένεται να ανοίξει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ όπου εκεί θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την ημερολογιακή έξοδο από τα Μνημόνια.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εμφανίσει ένα κλίμα ευφορίας.
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4  εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την έκθεση της Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.
Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει επί της ουσίας το προεκλογικό του πρόγραμμα με παροχές και με υποσχέσεις για μεγάλη βελτίωση της καθημερινότητας.
Στο μεγάλο αγκάθι, της μείωσης των συντάξεων, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό επιχείρημα πως «δημοσιονομικά δεν χρειάζεται».
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει τόσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και το ΔΝΤ το ενδεχόμενο μια πρώτης έστω και συμβολικής αύξησης του κατώτατου μισθού ήδη από το 2018.
Η συμφωνία για μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου το 2020, ήρθε μετά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.
Τα δεδομένα, από τότε, σύμφωνα με το κυβερνητικό σκεπτικό έχουν αλλάξει.
Αφενός, μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα και κυρίως το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε ποτέ το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αφετέρου, η προσδοκία είναι πως και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ παραπάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και το 2019, ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης των συντάξεων.
Επομένως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις», ασχέτως εάν η σχετική μείωση αποτυπώνεται σε όλα τα επίσημα κείμενα των δανειστών που «σφράγισαν» την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης .

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης