Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» ανόδου κατά 3% για το πετρέλαιο - Άνω των 70 δολ. το αμερικανικό αργό

«Έκρηξη» ανόδου κατά 3% για το πετρέλαιο - Άνω των 70 δολ. το αμερικανικό αργό
Άνοδος 2,1% για το Brent στα 76,35 δολάρια
Ανοδικό ξέσπασμα σημείωσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά και τη δήλωση των ΗΠΑ ότι θα πρέπει όλες οι εταιρείες να μειώσουν τις αγορές μαύρου χρυσού από το Ιράν, προκειμένου αυτές να μηδενιστούν έως τον Νοέμβριο του 2018.
Η παραπάνω ανακοίνωση -η οποία έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ - επανάφερε στο προσκήνιο τους φόβους της αγοράς για σημαντική μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου που ρέουν προς τη Δύση για το επόμενο διάστημα, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την παραγωγή της η Βενεζουέλα, αλλά και ορισμένες έστω και βραχυχρόνιες δυσκολίες που καταγράφονται στις εξαγωγές Καναδά και Λιβύης.



Η απόφαση του ΟΠΕΚ να προχωρήσει σε αύξηση παραγωγής δεν φαίνεται να ικανοποιεί, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει το «κενό» που δημιουργούν Βενεζουέλα και Ιράν.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ανησυχιών είναι το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Ιουλίου 2018 για το αμερικανικό, ελαφρύ αργό (WTI) να ενισχυθεί 3,5% και να διαμορφωθεί στα 70,46 δολάρια, ξεπερνώντας αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά εντός του Ιουνίου 2018.



Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και το προθεσμιακό συμβόλαιο λήξης Αυγούστου 2018 για το Brent, με κέρδη της τάξης του 2,19% στα 76,37 δολάρια το βαρέλι.
«Οι ΗΠΑ κάνουν πράξει τη δέσμευσή τους για πλήρη απομόνωση του Ιράν», τονίζει ο Gene McGillian, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας Tradition Energy.
Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι η τρίτη ισχυρότερη χώρα του ΟΠΕΚ, με την ημερήσια παραγωγή να φθάνει στα δύο εκατ. βαρέλια.
Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρά τις όποιες αρχικές αντιρρήσεις οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες, και όχι μόνο οι αμερικανικές, θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και θα διακόψουν τη συνεργασία τους με το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης