Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με το φθηνό νυκτερινό τιμολόγιο ρεύματος όλο το 24ωρο κινείται η αγορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Με το φθηνό νυκτερινό τιμολόγιο ρεύματος όλο το 24ωρο κινείται η αγορά των προμηθευτών  ηλεκτρικής ενέργειας
Το πρώτο βήμα έγινε από προμηθευτές ενέργειας που είναι και παραγωγοί ρεύματος
Το πιο δυνατό τους «χαρτί» προσέλκυσης πελατείας παίζουν οι εταιρείες παροχής ενέργειας βάζοντας στην εμπορική τους «φαρέτρα» το τιμολόγιο νυκτερινού ρεύματος το οποίο διαμορφώνεται κοντά  στην περιοχή  των 0,06610 ευρώ ανά Kwh.
Οι καταναλωτές που επιλέγουν να ενταχθούν σε αυτά τα πακέτα σύνδεσης με το …καλημέρα επιτυγχάνουν εκπτώσεις που φθάνουν περίπου στο 40% σε σχέση με το βασικό πάροχο που είναι η ΔΕΗ, όταν το οικιακό της τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,09460  ευρώ ανά Kwh πριν την έκπτωση συνέπειας που ανέρχεται στο 15%.
Το πρώτο βήμα έγινε από προμηθευτές ενέργειας που είναι και παραγωγοί ρεύματος δημιουργώντας στην πράξη μια νέα αγορά  έχοντας  ως βάση τιμολόγησης το κόστος του νυκτερινού ρεύματος όταν η ΔΕΗ το δίνει  με το …σταγονόμετρο στους οικιακούς καταναλωτές και συγκεκριμένες ώρες  του 24ωρου.
Οι ιδιώτες προμηθευτές λένε στους καταναλωτές ότι θα έχει φθηνό ρεύμα όλο το 24ωρο.
Στέλεχος εταιρείας ενέργειας εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός έχει γίνει πολύ σκληρός και οι ισχυροί ιδιώτες προμηθευτές πλέον δείχνουν το δρόμο στην αγορά της ενέργειας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν και άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντας πακέτα  σύνδεσης έχοντας ως βάση το κόστος νυκτερινού ρεύματος.
Σήμερα το μέσο  κόστος της Kwh του οικιακού τιμολογίου κυμαίνεται από το 0,075 έως 0,082 ευρώ
Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα με τα χαρακτηριστικά της απελευθερωμένης βρίσκεται στο αρχικό στάδιο καθώς η ΔΕΗ παραμένει ο ισχυρός αντίπαλος καθώς στο πελατολόγιο της βρίσκονται τα 8 στα 10 νοικοκυριά.
Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας, με όρους προϊόντος (ηλεκτρική ενέργεια) και όχι αριθμού πελατών, μειώθηκε σε 83,7% το πρώτο τρίμηνο του 2018 από 88,5% που ήταν το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 82,8% τον Μάρτιο του 2018 από 87,7% τον Μάρτιο του 2017
Πάντως οι εταιρείες στα πακέτα σύνδεσης με νυκτερινό τιμολόγιο δεν έχουν σε ισχύ την έκπτωση συνέπειας που φθάνει στα επίπεδα του 15% και οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει μηνιαίο πάγιο που ανέρχεται έως 4,5 ευρώ.
Στελέχη εκτιμούν ότι οι καταναλωτές που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις 6.000 Kwh είναι ακόμη πιο συμφέρουσα σε σχέση με τα εκείνα τα νοικοκυριά έχουν μικρότερες καταναλώσεις.
Πάντως η αγορά ενέργειας απέκτησε ένα ακόμη ισχυρό παίκτη τη Motor Oil η οποία εξαγόρασε το 90% των μετοχών της εταιρεία NRG Trading και όλοι αναμένουν τις δικές της κινήσεις προσέλκυσης πελατείας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης