Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBA: Οι τράπεζες δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις προετοιμασίες τους για το Brexit - Πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες

tags :
EBA: Οι τράπεζες δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις προετοιμασίες τους για το Brexit - Πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τονίζει ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν κάποια «θαυματουργή δημόσια παρέμβαση» να τους βοηθήσει
Στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν αρκετή πρόοδο στις προετοιμασίες τους για το Brexit, αναφέρθηκε σήμερα (25/6) η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), τονίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες δε θα πρέπει να περιμένουν μία «θαυματουργή δημόσια παρέμβαση» να τους βοηθήσει.
Ενώ η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει από τον ερχόμενο Μάρτιο έως του τέλος του 2020, η διαδικασία αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης διευθέτησης ενός διαζυγίου που δεν έχει ακόμα εγκριθεί επίσημα.
«Οι προετοιμασίες των τραπεζών για ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μία επικυρωμένη συμφωνία αποχώρησης είναι ανεπαρκείς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σε ανακοίνωση σχετικά με το Brexit.
«Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα καμπανάκι για τις τράπεζες», υπογραμμίζει ο Piers Haben, επικεφαλής της EBA στον τομέα τραπεζικών αγορών, καινοτομίας και καταναλωτών, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος τελείωνει και δεν υπθέτουμε ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος».
Οι τράπεζες στη Βρετανία υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες ώστε να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην ΕΕ και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των υπηρεσιών τους μετά τον Μάρτιο του 2019, ενώ τα υποκαταστήματα των τραπεζών της ΕΕ στη Βρετανία χρειάζονται άδεια προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι μεγάλες τράπεζες δε μπορούν να υποθέτουν ότι μπορούν να αναβάλουν την πλήρη διαδικασία υποβολής αιτήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της EBA.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή προσωπικό στις νέες επιχειρήσεις τους ώστε να διαχειρίζονται κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μετά την πρώτη μέρα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητ δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.
Όπως τονίζει η EBA, η οποία αναμένεται να έχει μετεγκατασταθεί από το Λονδίνο στο Παρίσι μέχρι τον Μάρτιο λόγω Brexit, κατέστησε σαφές ότι οι προετοιμασίες των τραπεζών πρέπει να προχωρήσουν ταχύτερα σε διάφορους τομείς χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
«Υπάρχει μία γεγικότερη αντίληψη ότι θα υπάρξει κάποιο θαύμα στη δημοσιονομική πολιτική», υπογραμμίζει ο Haben, για να διευκρινήσει εν συνεχεία ότι « δε νομίζω ότι οι τράπεζες μπορούν να βασίζονται σε μία γενική και απεριόριστη δημόσια παρέμβαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης