Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Τραπεζική Ένωση, ενιαίες κεφαλαιαγορές και καταμερισμός δημοσιονομικού κινδύνου οι επόμενες προκλήσεις της ΕΕ

tags :
Lagarde: Τραπεζική Ένωση, ενιαίες κεφαλαιαγορές και καταμερισμός δημοσιονομικού κινδύνου οι επόμενες προκλήσεις της ΕΕ
Η ευρωζώνη είναι καλύτερη όταν είναι φιλόδοξη, ανέφερε η Lagarde
Η ευρωζώνη είναι καλύτερη όταν είναι φιλόδοξη, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde, μιλώντας στο συνέδριο "The Euro at 20" που διοργανώνεται από κοινού από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ.
Σκεφτείτε τι έχει δημιουργηθεί κατά την τελευταία δεκαετία, ανέφερε.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και οι προκάτοχοί του συνεργάστηκαν με το ΔΝΤ και χορήγησαν δάνεια ύψους άνω των 250 δισ. ευρώ στις πέντε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και τώρα ο ESM έχει αξιόπιστους πόρους για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν επίσης μέρος της προσπάθειας αποκατάστασης της σταθερότητας.
Όταν η κρίση άρχισε να εντείνεται το 2012, η ​​ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι, στο πλαίσιο της εντολής της, ήταν πρόθυμη να κάνει "ο, τιδήποτε χρειάζεται" για τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης.
Ξανά και ξανά, η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, στη διάρκεια της οποία ανέλαβε βασικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Για παράδειγμα, η ανάπτυξη της Τραπεζικής Ένωσης, μαζί με τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον ενιαίο μηχανισμό επίλυσης των διαφορών, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πιο ενοποιημένου τραπεζικού τομέα για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι η ιρλανδική εμπειρία ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Το νέο καθεστώς ανάκαμψης και επίλυσης τραπεζών σχεδιάστηκε εν μέρει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ιρλανδία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι οι δαπάνες της τραπεζικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των χρεογράφων χονδρικής των ιρλανδικών τραπεζών, επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό τους φορολογούμενους.



Το νέο καθεστώς έχει ως στόχο να καταστήσει ασφαλέστερες τις τράπεζες.
Και, σε περίπτωση άλλης κρίσης, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τον κίνδυνο να ζητηθεί από τους φορολογούμενους να βοηθήσουν στη διάσωση των τραπεζών.
Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ακόμα πράγματα να κάνουμε.
Δεν μπορούμε να σταθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε φιλόδοξοι.
Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά σε αυτό που περιγράφω ως ευρώ 2.0.
Πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις σημαντικοί τομείς όπου απαιτείται εργασία για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και να διασφαλιστεί το μέλλον της, ανέφερε η Lagarde.
Φυσικά, η πρόοδος δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σε πολλά ακανθώδη ζητήματα, αλλά θέλω να περιγράψω εν συντομία κάθε περιοχή, πρόσθεσε.
Πρώτον, η Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να συμπληρωθεί με επαρκές σύστημα ασφαλείας με ένα Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης και ένα κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή τελικά, με τις σωστές διασφαλίσεις, ασφαλίζονται οι πιστωτικοί κίνδυνοι σε όλες τις χώρες μέλη.
Αυτό το είδος ασφάλισης μπορεί να βοηθήσει στην αποδυνάμωση του "βρόγχου της κυβέρνησης", που βρισκόταν στο επίκεντρο μεγάλης κρίσης.
Δεύτερον, η ζώνη του ευρώ χρειάζεται πραγματικά ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές κεφαλαιαγορές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν ευκολότερα τη χρηματοδότηση πέραν των συνόρων και να στηρίξουν τις επενδύσεις.
Βραχυπρόθεσμα, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι κανονιστικές και εποπτικές ικανότητες είναι προετοιμασμένες για την εισροή χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη - και την Ιρλανδία - ως αποτέλεσμα του Brexit.
Μεσοπρόθεσμα, θα χρειαστεί μεγαλύτερη εναρμόνιση των εθνικών καθεστώτων αφερεγγυότητας και κανονισμών για τις κινητές αξίες.
Μπορούμε να δούμε κάποια πρόοδο και δυνατότητες στον κανονισμό για τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κεφάλαιο, ο οποίος διευκολύνει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια από επενδυτές σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τρίτον, η ζώνη του ευρώ μπορεί να λάβει μέτρα για να εισαγάγει μεγαλύτερο δημοσιονομικό καταμερισμό κινδύνου μειώνοντας ταυτόχρονα τους υποκείμενους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Κατά την τελευταία κρίση, υπήρξε υπερβολική εξάρτηση από τη νομισματική πολιτική.
Με απλά λόγια, η ζώνη του ευρώ δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Η μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα εθνικά αποθέματα θα επιτρέψει στις χώρες να αποφύγουν να αυξήσουν τους φόρους και να μειώσουν τις δαπάνες όταν έρθει η επόμενη κάμψη.
Το ΔΝΤ εισήγαγε πρόσφατα τη δική του πρόταση για μια κεντρική δημοσιονομική διοίκηση ή, όπως τον περιγράψαμε, "ένα έκτακτο ταμείο".
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά αποτελούν μόνο μέρος της λύσης.
Η μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και οι αληθινές ενώσεις τραπεζών και κεφαλαιαγορών δεν θα αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη σε πολλές χώρες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να συνεχίσουν το δύσκολο έργο της βελτίωσης της αντοχής και της παραγωγικότητας των δικών τους οικονομιών, εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτή τη στιγμή - με σταθερή ανάπτυξη και σταθερή μείωση της ανεργίας σε όλη τη ζώνη του ευρώ - είναι η κατάλληλη για την αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η Lagarde επικαλέστηκε μια φράση από έναν διάσημο Ιρλανδό-Αμερικανό συγγραφέα, τον John Fitzgerald Kennedy, ο οποίος κάποτε είπε στη χώρα του: «Ο χρόνος για να επισκευαστεί η στέγη είναι όταν ο ήλιος λάμπει».
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός σκοτεινών σύννεφων στον ορίζοντα, έτσι τα λόγια του Fitzgerald πρέπει να ληφθούν υπόψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης