Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό όρους η Ελλάδα έχει ρευστότητα 60 δισ έως το 2022 όσα είναι και τα έξοδα της – Η επόμενη έξοδος στις αγορές 9 ή 10/2018

Υπό όρους η Ελλάδα έχει ρευστότητα 60 δισ έως το 2022 όσα είναι και τα έξοδα της – Η επόμενη έξοδος στις αγορές 9 ή 10/2018
Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; - Μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων κατά 1 κλίμακα από τους οίκους αξιολόγησης
Μπορεί η συμφωνία για το χρέος και το cash buffer των 24,1 δισεκ. να μην ενθουσίασαν - και να αποτελούν μια μετριότητα - ωστόσο η Ελλάδα κατάφερε μέσα από ένα πλέγμα παραμέτρων να καλύψει τα έξοδα της έως το 2022.
Το cash buffer των 24,1 δισεκ. είναι για 22 μήνες έως το Καλοκαίρι του 2020 αλλά πρακτικά η Ελλάδα έχει εξασφαλιστεί έως το 2022.
Έως το 2022 ποια είναι τα έσοδα και ποια τα έξοδα της Ελλάδος;
Στην πλευρά των εσόδων και του cash buffer θα πρέπει να συμπεριληφθούν
+24,1 δισεκ. που είναι το cash buffer του ESM έχουν διάρκεια 22 μήνες έως τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2020.
+6 με 11 δισεκ. η συμμετοχή της Ελλάδος με ρεζέρβες και πέραν των 6,2 δισεκ. που έχουν συγκεντρωθεί από δημοπρασίες ομολόγων, όπως repos.
+3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επί 4 χρόνια δηλαδή περίπου 25 δισεκ. ευρώ
Σύνολο αυτών των παραμέτρων 60 δισεκ.
Αυτά τα 60 δισεκ. είναι το κεφαλαιακό απόθεμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και η ίδια συμμετοχή της Ελλάδος στο cash buffer χωρίς προφανώς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Στα έξοδα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022, οι οποίες ετησίως είναι 9 δισεκ. ευρώ δηλαδή 36 δισεκ.
Επίσης πρέπει να συμπεριληφθούν και οι τόκοι που καταβάλλει κάθε χρόνο η Ελλάδα συνολικά 5,5 δισεκ. έως το 2022 θα έχουν καταβληθεί 22 δισεκ.
Το σύνολο των εξόδων είναι περίπου 58 δισεκ. όσα δηλαδή και τα έσοδα.
Βέβαια υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ 2020 και 2022 άπαξ και θα έχει ολοκληρωθεί το cash buffer καθώς εάν δεν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να επιστραφεί.
Το cash buffer θα μπορούσε να αναπληρωθεί με εκδόσεις ομολόγων χρειάζονται 4-5 εκδόσεις έως το 2020 από 3 δισ. ευρώ δηλαδή έως 15 δισεκ. καθώς και 4 δισεκ. που θα λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες τα ANFA και SNP...
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα έχει διασφαλιστεί – σε κάποιο μεγάλο βαθμό – έως το 2022 και όχι μόνο έως το 2020.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα να πορεύεται χωρίς σημαντικό  ρίσκο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να βγαίνει στις αγορές.
Για να βγει η Ελλάδα στις αγορές θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι πρωτίστως να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για την βιωσιμότητα του χρέους
-Η ΕΚΤ θα αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχουν αμφιβολίες
-Το ΔΝΤ έχοντας διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά ακόμη δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμη βάση....
Η παλαιά αναφορά εξαιρετικά μη βιώσιμο εγκαταλείπεται από το ΔΝΤ.
-Η ΤτΕ στις 2 Ιουλίου στην έκθεση της θα αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί οριακά βιώσιμο και με όρους μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους.
Μάλλον θα είναι ο πρώτος θεσμικός φορέας που θα αναφέρει κάτι τέτοιο, ότι η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος.

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές; - Μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων κατά 1 κλίμακα

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές να δανειστεί;
Μάλλον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018 και τουλάχιστον μετά το νέο κύμα αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής
20 Ιουλίου 2018 Standard and Poor’s
10 Αυγούστου 2018 Fitch
21 Σεπτεμβρίου 2018 Moody’s
2 Νοεμβρίου 2018 DBRs
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ από Β και σε επόμενη φάση στην κλίμακα ΒΒ-.
Οι οίκοι αξιολόγησης επειδή λαμβάνουν υπόψη την σχέση χρέος προς ΑΕΠ στα μοντέλα αξιολόγησης τους δεν θα προβούν σε επιθετική κίνηση αν και το ΒΒ- δεν είναι ακραίος στόχος.
Μετά από αυτό το κύμα αναβάθμισης η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. έως 5 χρόνια μπορεί εύκολα να σηκώσει κεφάλαια με φθηνό κόστος αλλά το στοίχημα είναι η 10ετία.
Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο του 2018 θα πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης