Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης πλουσιότερος κατά 1,6 δισ. δολάρια

Ο Ιβάν Σαββίδης πλουσιότερος  κατά 1,6 δισ.  δολάρια
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ θα περάσει και τυπικά από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί η νέα θέση της στην εγχώρια αγορά
Το «πράσινο φως» αναμένεται να ανάψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρωσίας στην εξαγοράς της μητρικής εταιρείας  Donskoy Tabak από τον όμιλο Japan Tobacco.
Η σχετική συμφωνία ανακοινώθηκε  στα μέσα του περασμένου Μαρτίου με τον ιαπωνικό  όμιλο να εισέρχεται πιο δυναμικά στην  αγορά της Ρωσίας.
Ο μεγάλος κερδισμένος ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης της Donskoy Tabak , ο οποίος με την ολοκλήρωση και τυπικά της εξαγοράς θα είναι  πλουσιότερος κατά 1,6 δισ. δολάρια καθώς αυτό είναι το τίμημα που θα καταβάλει η Japan Tobacco Inc.
Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ρωσίας  ανέλαβε να εξετάσει το φάκελο εξαγοράς και ποια είναι η νέα θέση της JT στην εγχώρια αγορά της Ρωσίας.
Η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη κατείχε το 33%  της αγοράς και  το μερίδιο αγοράς της JT έφθανε στο 7%.
Ο ιαπωνικός κρατικός όμιλος  μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα παρουσιάζει μερίδιο αγοράς στα επίπεδα του  40% που θα την οδηγήσει στην πρώτη θέση στην αγορά της Ρωσίας.
Στο πακέτο πώλησης της Donskoy Tabak περιλαμβάνεται και η ΣΕΚΑΠ που θα περάσει στον όμιλο JT.
 Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ  θα περάσει και τυπικά από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί η νέα θέση της στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με στέλεχος  της  εταιρείας JTI  Hellas δεν τίθεται ζήτημα δεσπόζουσας θέσης καθώς η εταιρεία κατέχει το 22,7% και  μαζί με τη ΣΕΚΑΠ δεν θα ξεπερνά το 25%.
Να σημειωθεί ότι η JTI Hellas συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας καθώς την χρονιά  που πέρασε  τα έσοδα που μάζεψε για το κράτος ανήλθαν σε 640 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό  Φόρο  Κατανάλωσης και το ΦΠΑ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη στην εγχώρια αγορά, ο οποίος έχει έντονη παρουσία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στον ΟΛΘ ενώ είναι  ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ.
Ένα  από τα στοιχεία που καθιστούν τον Ιβάν Σαββίδη  σημαντικό  επιχειρηματικό παράγοντα είναι ότι έχει άριστες σχέσεις  με την  κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης