Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Η συμφωνία Ελλάδας -πΓΔΜ είναι θετική - Θα κυρωθεί από τη Βουλή όταν έρθει η ώρα

Κουβέλης: Η συμφωνία Ελλάδας -πΓΔΜ είναι θετική - Θα κυρωθεί από τη Βουλή όταν έρθει η ώρα
Η συμφωνία με την πΓΔΜ αφήνει πίσω όλες τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα και τις πρακτικές του παρελθόντος, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη
«Η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ αποκτά, παρά την πολεμική που της ασκείται από την αντιπολίτευση και των δυο χωρών, μια δυναμική, που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς στην πραγματικότητα των ζητημάτων που επιλύει και αφήνει πίσω όλες τις αγκυλώσεις τα προβλήματα και τις πρακτικές του παρελθόντος», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας , Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Κατά τον ίδιο, «η συμφωνία - είναι ιδιαίτερα θετική - θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων όταν έρθει η ώρα, αφού πρώτα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που μπαίνουν.
Πρόκειται για μια συμφωνία με χαρακτηριστικά διεθνούς σύμβασης και συνεπώς έχει ιδιαίτερη αξία η υπερψήφισή της από βουλευτές ενός ευρύτερου πολιτικού φάσματος, πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί με βάση τα προβλεπόμενα σε αυτή, συμπληρώνοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία, συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση, πράγμα που καταγράφηκε και στην τελευταία ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.
 Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «η κυβέρνηση συγκροτήθηκε, λειτουργεί και παράγει έργο στη βάση μιας κοινής παραδοχής και συμφωνίας των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Κομβικό σημείο, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια και η δρομολόγηση μιας αναπτυξιακής πορείας με προοδευτικό πρόσημο και περιεχόμενο».
Όπως είπε, «αυτός είναι ο συνδετικός ιστός αυτής της κυβέρνησης και θα συνεχίσει να είναι μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της αποστολής στο τέλος της τετραετίας».
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μη έγκρισης της συμφωνίας είτε από τους πολίτες της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα είτε από την ελληνική Βουλή, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή υπάρχει και θα παράγει αποτελέσματα στο βαθμό που θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που αναγράφονται σε αυτήν και αποτελούν συστατικά στοιχεία της και αυτές αφορούν και δεσμεύουν και τα δύο μέρη.
Αν λοιπόν δεν εκπληρωθεί κάτι από αυτά, δεν υπάρχει συμφωνία και παραμένουμε στο προ αυτής καθεστώς, δηλαδή στο σημερινό».
Για τις εκλογές σήμερα στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι «η πολεμική ρητορική και το κλίμα έντασης και σε επίπεδο πράξεων, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, δεν εντάσσονταν απλά στην εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα», αλλά και ότι κατά την γνώμη του, αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας να δημιουργήσει «θέματα προς διαπραγμάτευση» με τη χώρα μας, που φυσικά και δεν υπάρχουν με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.
Στόχος της Τουρκίας, πρόσθεσε , είναι «να ενισχύσει-έτσι πιστεύει- το ρόλο της στην περιοχή και να βρεθεί παρούσα στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, διατηρούν στο ακέραιο την αποτρεπτική τους ισχύ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ανησυχεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με  τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Αδριανούπολη, τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, χρησιμοποιούν όλα τα νομικά μέσα, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την άρση της προσωρινής κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών και την επιστροφή τους στην πατρίδα.
«Ωστόσο μία νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί από μόνη της να ανατρέψει τα δεδομένα που υπάρχουν. Υπάρχει το μείζον θέμα της πολιτικής επιλογής της τουρκικής κυβέρνησης να εντάξει ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο στην κλίμακα της έντασης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται το πρόβλημα για την έως τώρα στάση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία είναι απόλυτα ελεγχόμενη και χειραγωγούμενη από το τουρκικό καθεστώς», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει σε πολλαπλά επίπεδα και με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών και για την επίσπευση της διαδικασίας της δίκης, αν και σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή τους, δεν έχουν ακόμη αποδοθεί ούτε κατηγορίες σε βάρος τους.
«Οι προσπάθειες μας αυτές θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση, με την ίδια συνέπεια, με την ίδια σταθερότητα», πρόσθεσε.
Τέλος, για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων ότι «σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και το λαό μας. Αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή και την επιστροφή στην κανονικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης