Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Τακτική διαπραγμάτευσης ο εμπορικός πόλεμος - BofA: Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία;

Goldman: Τακτική διαπραγμάτευσης ο εμπορικός πόλεμος  - BofA: Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία;
H Goldman Sachs και η Bank of America αναλύουν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία των ΗΠΑ
Ανεξαρτήτως εάν ο εμπορικός πόλεμος με την επιβολή δασμών είναι τακτική διαπραγμάτευσης η πραγματικότητα είναι ότι μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος που δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.
H Goldman Sachs και η Bank of America αναλύουν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο όταν απείλησε ότι θα επιβάλει δασμούς 20% για τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός εάν η Ευρώπη αποσύρει τους δασμούς που έχει επιβάλλει αλλά και άλλα εμπόδια στα προϊόντα των ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή του Trump θέτει σε κίνδυνο το εμπόριο 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκε, ενώ υποχώρησαν οι μετοχές της Ford Motor και της General Motors.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποσύρει δασμούς και άλλα εμπόδια, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 20% σε όλα τα αυτοκίνητά των ευρωπαίων που έρχονται στις ΗΠΑ» ανέφερε ο Trump.
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα δασμούς 2,5% στα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα από την ΕΕ και δασμούς 25% σε εισαγόμενα φορτηγά, ενώ η ΕΕ επιβάλλει δασμό 10% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα των ΗΠΑ.


Το 2017, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ για τα αυτοκίνητα ήταν περίπου 40 δολάρια ΗΠΑ ετησίως.
Το Τμήμα Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προθεσμία έως τον Φεβρουάριο του 2019 για να διερευνήσει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις απειλές Trump έσπευσε να αναφέρει ότι θα ήταν έτοιμη να αντιδράσει αμέσως στην επιβολή των δασμών.
Ο Jyrki Katainen, Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και την ανάπτυξη, δήλωσε: "Αν αποφασίσουν να αυξήσουν τους δασμούς εισαγωγής αυτοκινήτων, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε.
Όμως πρέπει να τερματίσουμε την κλιμάκωση»
Η ΕΕ επέβαλε αντίποινα ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ (3,3 δισεκ. δολάρια) για τους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές μετάλλων.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια
Οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι εμπορικές συναλλαγές 1 τρισεκ. ευρώ είναι δίκαιες.
Οι ΗΠΑ είχαν πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με την ΕΕ ύψους 45 δισεκ. δολαρίων το 2017.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύοντας το 72% των ξένων άμεσων επενδύσεων ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ απασχολούσαν 3,2 εκατομμύρια πολίτες
Ως προς το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα ύψους 12 δισ. ευρώ.
Με βάση ευρωπαίους αξιωματούχους ο Trump δεν θα έχει άλλη επιλογή στο τέλος να αποσύρει τους δασμούς.
Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δεν συμφωνούν αναγκαστικά με τις απόψεις του προέδρου, ούτε και ο ιδιωτικός τομέας, ανέφερε ο Katainen στην Le Monde.
Με βάση την Goldman Sachs όλη αυτή η στρατηγική δασμών δεν είναι τίποτε άλλο από μια «διαπραγματευτική τακτική».
Εάν οι δασμοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως μια αξιόπιστη τακτική διαπραγμάτευσης για να αλλάξουν οι συμβάσεις παραχώρησης, τότε απαιτείται μεγαλύτερη πίεση ώστε να καταστούν αποτελεσματικό εργαλείο.
Σε τελική ανάλυση, αν οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι είναι αξιόπιστο εργαλείο οι δασμοί, πώς θα πειστούν τα κράτη και οι πολιτικοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφέρει η Goldman Sachs;
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους δασμούς πράγματι πρέπει να τεθούν σε ισχύ όμως ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης.

Θα μπορούσε ο εμπορικός πόλεμος να τεθεί εκτός ελέγχου;

Με βάση την Bank of America Merill Lynch η οποία εξέτασε τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τονίζει ότι ενώ το πραγματικό ποσό των δασμών που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ μέχρι σήμερα παραμένει σχετικά μέτριο.
Έχουν επιβληθεί δασμοί σε εισαγωγές αγαθών αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μόνο το 4,2% των συνολικών εισαγωγών αγαθών).
Κατά την Bank of America οι εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να επιδεινωθούν προτού γίνει καλύτερες.
Μια σημαντική εμπορική αντιπαράθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ;
Πρόσφατα η Barclays, σε ανάλυση της είχε παρουσιάσει ορισμένα σενάρια με βασικό οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 10% για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κέρδη ανά μετοχή 11%.
Το μοντέλο σοκ της BofA περιλαμβάνει
1) 10% σοκ στις εισαγωγές
2) 10% σοκ στις τιμές εξαγωγών 3)
10% ανατίμηση στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία

Αύξηση του ΑΕΠ:
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης δείχνουν αξιοσημείωτη συρρίκνωση της ανάπτυξης.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ μειώνεται κατά 0,3-0,4% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις κατά το πρώτο έτος και επιπρόσθετα 0,5-0,6% μείωση του ΑΕΠ το δεύτερο έτος πριν από την εξασθένιση των αρνητικών επιπτώσεων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η ώθηση στην ανάπτυξη που αναμένεται από τα δημοσιονομικά κίνητρα (π.χ. φορολογικές περικοπές και μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες) θα αντισταθμιστούν ουσιαστικά από το αρνητικό εμπορικό σοκ.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγεί σε σωρευτική μείωση κατά 0,5% του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στις ΗΠΑ 1,2% χαμηλότερα από το βασικό σενάριο.


Πληθωρισμός:
Το σοκ των τιμών εισαγωγών κατά 10% οδηγεί σε σταδιακή μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού επιταχύνεται ελαφρώς κατά περίπου 0,1% τα πρώτα δύο χρόνια πριν αρχίσει να συγκλίνει στην αρχική τιμή.
Ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών εισαγωγής αντισταθμίζεται κάπως από την υπόθεση ότι το δολάριο θα ανατιμηθεί πιθανότατα σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Νομισματική Πολιτική:
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, αρχικά, η Fed πιθανόν να διατηρήσει την στρατηγική της.
Ωστόσο, ξεκινώντας από το 2ο έτος η σημαντική εξασθένιση της συνολικής ζήτησης θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και θα κατέληγε περίπου στο 2,50% με 2,75%.
Με βάση την BofA η καθυστερημένη αντίδραση στη νομισματική πολιτική σε μια πιθανή έναρξη εμπορικού πολέμου είναι απίθανο να αποθαρρύνει την Fed να αυξήσει να επιτόκια  εντός του 2018. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εισαγωγής, το επιχείρημα της BofA είναι ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν δυνητικό καταλύτη για την επόμενη επιβράδυνση της οικονομίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης