Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διχασμένοι οι ηγέτες της ΕΕ στις επείγουσες συνομιλίες για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο

Reuters: Διχασμένοι οι ηγέτες της ΕΕ στις επείγουσες συνομιλίες για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο
Η Γαλλία προτείνει οικονομικές κυρώσεις σε όσες χώρες δεν δέχονται μετανάστες, ενώ αναμένεται σύγκρουση Ιταλίας - Γερμανίας στη σημερινή μίνι σύνοδο
Οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα Κυριακή 24/6 για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, αλλά δύσκολα θα γεφυρωθούν οι διαφορές που τους χωρίζουν, κάτι που συνιστά μεγάλη απειλή για την Angela Merkel, όπως εκτιμά το Reuters.
Aν και οι αφίξεις στη Μεσόγειο είναι πολύ λιγότερες απ' ό,τι το 2015, όταν πάνω από 1 εκ. άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα 500 εκ. κατοίκων της.
Κι έτσι, υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν για την κατανομή των προσφύγων στη γηραιά ήπειρο.
Ανίκανοι, όμως, να φτάσουν σε μία συμφωνία, κάνουν όλο και πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και αυξάνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, έτσι ώστε να περνούν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι.
Έχουν δώσει επίσης λεφτά και βοήθεια σε χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να μην φεύγει κόσμος από εκεί.
Μόνο 41 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη το 2018, αλλά παρόλα αυτά το μεταναστευτικό έχει κρίνει εκλογικές αναμετρήσεις από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία.
Με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους να ζητούν μία πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.
Το Σάββατο 23/6 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι η Γαλλία είναι υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε κράτη μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες, αν οι τελευταίοι δικαιούνται ασύλου.
Η Angela Merkel είναι υπό πίεση, εξαιτίας του κυβερνητικού της εταίρου CSU, που απειλεί να στείλει πίσω στα γερμανικά σύνορα όλους τους πρόσφυγες, που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν δεν γίνει πιο δίκαιη κατανομή τους.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά επιθυμούν να μεταβούν σε πλούσιες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία.
Την ίδια στιγμή οι πρώην κομμουνιστικές χώρες Ουγγαρία και Πολωνία αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες και επικαλούνται τις τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς ισλαμιστές σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, ακόμα και για τον επταετή προϋπολογισμό που θα ισχύσει μετά το 2021.
Με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ΕΕ, αλλά τις χώρες να ζητούν περισσότερα λεφτά για να διαχειριστούν τη μετανάστευση και εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ να έχουν να αντιμετωπίσουν μειώσεις των ποσών για την ανάπτυξή τους.
Η Merkel πιέζει τώρα τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας να δεχτούν περισσότερους μετανάστες, έτσι ώστε να πείσει τον κυβερνητικό της εταίρο το CSU να συναινέσει στο πλάνο.
Η ίδια είναι αντίθετη με τις θέσεις του CSU, που τον Οκτώβριο του 2018 θα αντιμετωπίσει στις βαυαρικές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δεχτεί αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που αντιβαίνει με τη συνθήκη της ΕΕ.
Έτσι, η Merkel κάτι πρέπει να πάρει σήμερα Κυριακή 24/6 από πάνω από 10 κράτη μέλη της ΕΕ και ενόψει της μεγάλης συνόδου των 28, που θα γίνει στις 28 και 29 Ιουνίου.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι πρέπει να περιορίσουν τη μετανάστευση, σε συνεργασία με τρίτες χώρες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει άμεσα αποτελέσματα.
Η άλλη ιδέα του Βερολίνου είναι να στέλνει τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφτασαν, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.
Αλλά η Ρώμη απορρίπτει αυτά τα μέτρα και αναμένεται σύγκρουση Ιταλίας - Γερμανίας στη σημερινή σύνοδο.
Την ίδια στιγμή η σκληρότερη πολιτική της ΕΕ ενάντια στους μετανάστες καταδικάζεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υπενθυμίζουν ότι πλέον οι αφίξεις είναι πολύ λιγότερες από ό,τι το 2015.
Καταδικάζουν επίσης τη μονομερή προσέγγιση στο θέμα μερικών κρατών μελών.
Και υπογραμμίζουν ότι οι πολιτικές της Ευρώπης στους αιτούντες ασύλου θα πρέπει να διέπονται από αλληλεγγύη και συμπόνια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης