Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ολοκληρώνεται επεισοδιακά ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία - Στις κάλπες αύριο (24/6) 6 εκατ. ψηφοφόροι

Deutsche Welle: Ολοκληρώνεται επεισοδιακά ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία - Στις κάλπες αύριο (24/6) 6 εκατ. ψηφοφόροι
Ο τουρκικός λαός εμφανίζεται, περισσότερο από ποτέ, διχασμένος, πριν τις κρίσιμες αυριανές εκλογές
Εκρηκτικά ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία λίγες ώρες πριν ανοίξουν αύριο (24/6) το πρωί οι κάλπες για 60 εκ τούρκους ψηφοφόρους με τον πρόεδρο Erdogan να καρδιοχτυπά για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια για την επικράτησή του από τον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle από την Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία ξύπνησε σήμερα (23/6) με την σύλληψη του Okes Tetik, σύγγαμπρου του Antil Oksu, "ιμάμη Αεροπορίας" της οργάνωσης του F. Gulen, που λέγεται ότι διαφεύγει στην Γερμανία.
Η σύλληψη του ήταν στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης της ασφάλειας κατά της οργάνωσης του Gulen σε 31 πόλεις. Στόχος της επιχείρησης που διεξάγεται με επίκεντρο το Ικόνιο είναι η σύλληψη 124 κατηγορούμενων για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η απόφαση του προέδρου Erdogan για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, μιας και οδήγησαν σε συμμαχία της αντιπολίτευσης εναντίον του. Γεγονός πάντως είναι ότι ο τουρκικός λαός εμφανίζεται, περισσότερο από ποτέ, διχασμένος, πριν τις κρίσιμες αυριανές εκλογές.

1,5 Τούρκοι ψήφισαν ήδη με επιστολική ψήφο

Σήμερα το απόγευμα στις 6 ώρα Τουρκίας, ξεκινούν οι απαγορεύσεις προεκλογικών εκδηλώσεων που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο. Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται ήδη το τελευταίο δεκαήμερο πριν την εκλογική διαδικασία.
Αύριο οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, για πρώτη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως αποφάσισε το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο.
Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν περίπου 59 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους του εξωτερικού από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έκλεισαν και έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα όπου περιμένουν έως στις 5 το απόγευμα της Κυριακής που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση. Ας σημειωθεί ότι οι τούρκοι πολίτες ψηφίζουν σε δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τον Πρόεδρο και ένα για την Βουλή.
Χθες ο Erdogan, ο οποίος πραγματοποίησε επτά ομιλίες και έδωσε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, τόνισε ότι η συμμετοχή του εκλογικού σώματος τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό όπως είπε, δείχνει την δύναμη της δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης