Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Έκρηξη σε συγκέντρωση του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας - Ένας νεκρός και τραυματίες

BBC: Έκρηξη σε συγκέντρωση του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας - Ένας νεκρός και τραυματίες
O νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, φυγαδεύτηκε από το προσωπικό ασφαλείας του μετά την έκρηξη χειροβομβίδας
(upd) Για ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια συγκέντρωση του νέου πρωθυπουργού,Abiy Ahmed, έκαναν λόγο αξιωματούχοι της Αιθιοπίας, όπως μεταδίδει το  BBC.
Ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας νωρίτερα είχε αναφέρει ότι αρκετοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ  χαρακτήρισε το περιστατικό ως "αποτυχημένη προσπάθεια από δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Αιθιοπία ενωμένη".
Πάντως, ο υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας σε ανάρτησή του σημείωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός και 154 τραυματίες, εκ των οποίων οι δέκα σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, την οποία παρακολουθούσαν χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, όπως μεταδίδει το BBC.

O Abiy Ahmed φυγαδεύτηκε από το προσωπικό ασφαλείας του μετά την έκρηξη χειροβομβίδας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο Abiy Ahmed μετά την έκρηξη, δήλωσε ότι "μερικοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και μερικοί άλλοι τραυματίστηκαν", προσθέτοντας ότι το περιστατικό ήταν "μια αποτυχημένη απόπειρα από δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την Αιθιοπία ενωμένη". 
Ο Αhmed έγινε πρωθυπουργός της Αιθιοπίας τον Φεβρουάριο του 2018, όταν παραιτήθηκε απρόσμενα ο προκάτοχός του Hailemariam Desalegn.
Πάντως, η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και μόνο μερικοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο Abiy είναι ο πρώτος ηγέτης της αφρικανικής χώρας από την οργάνωση Oromo, που είχε πρωτοστατήσει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τριών ετών, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Οι Oromo εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ήταν πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά περιθωριοποιημένοι επί σειρά ετών, παρά το γεγονός ότι αποτελούν πλειοψηφία στην Αιθιοπία.
Η κυβέρνηση της χώρας είχε κατηγορηθεί για βασανιστήρια και εκτελέσεις χωρίς δίκες αντιφρονούντων.
Παρόλα αυτά ο Abiy όταν ανέλαβε την εξουσία άρχισε μεταρρυθμίσεις για να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις του προηγούμενου καθεστώτος, επιτρέποντας σε εκατοντάδες σάιτ και κανάλια να επαναλειτουργήσουν.
Την Παρασκευή 22/6 μία οργάνωση ανταρτών της Αιθιοπίας ανέστειλε τη δράση της κατά της κυβέρνησης.
Πρόκειται για την Ginbot 7, που έχει τη βάση της στην Ερυθραία και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Abiy Ahmed δίνουν ελπίδα ότι η δημοκρατία έχει ελπίδες να γίνει πραγματικότητα.
Ο Abiy εκτιμάται  ότι έχει μεγάλη υποστήριξη τόσο μεταξύ των νέων Oromo, όσο και άλλων φυλών της Αιθιοπίας.
Σημειώνεται ότι είναι ηγέτης της Δημοκρατικής Οργάνωσης Πολιτών της Oromo, ένα από τα τέσσερα εθνικά κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Επαναστατικού Δημοκρατικού Λαού της Αιθιοπίας.
Υπηρέτησε και ο ίδιος στον στρατό, στην υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την Ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια σε μία χώρα που ασκεί υπερβολικό έλεγχο στο ίντερνετ, ενώ έγινε υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης