Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Λανθασμένη η πολιτική των ΗΠΑ για την πώληση των F-35 - Εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις

Erdogan: Λανθασμένη η πολιτική των ΗΠΑ για την πώληση των F-35 - Εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις
Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση της Γερουασίας θα έχει αντίκτυπο στην ίδια την Αμερική
Ως «λανθασμένη» χαρακτήρισε την πολιτική που ακουλοθούν οι ΗΠΑ σε ότι αφορά την πώληση των F-35 στην Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας, Tayyip Erdogan, τονίζοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει ήδη εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η παράδοση των αεροσκαφών δεν ολοκληρωθεί.
Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, τόνισε ότι παρά τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, και την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να αναστείλει την πώληση των F-35 στην Άγκυρα, η Τουρκία παραμένει έτοθιμη να αγοράσει τα αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
«Η Άγκυρα εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τα αμερικανικά F-35, καθώς οι ΗΠΑ υποχωρούν από τη διαδικασία προμήθειάς τους στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του τούρκου προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η λανθασμένη πολιτική των ΗΠΑ έναντι του στρατηγικού συμμάχου της στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ίδια την Αμερική».
Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταβάλει στην Ουάσιγκτον το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση των F-35, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα παραμερίσει την απαγόρευση που αποφάσισε η Γερουσία.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία προχωράει πλέον στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δικών της μαχητικών αεροσκαφών.
Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν «παγώσει», μετά τη συμφωνία της Τουρκίας για αγορά δύο συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Ωστόσο, παρά την απόφαση της Γερουσίας, η Τουρκία παρέλαβε χθες (21/6) τα πρώτα αμερικανικά F-35, σε μία τελετή παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία του Τέξας.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Erdogan έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή 24 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης