Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Eurogroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ισπανία για το έλλειμμα – Δυσφορία για τις αυξήσεις στις συντάξεις

To Eurogroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ισπανία για το έλλειμμα – Δυσφορία για τις αυξήσεις στις συντάξεις
Το σχέδιο δαπανών καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Mariano Rajoy, αλλά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez, υποσχέθηκε να το σεβαστεί
Το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2018 απασχόλησε μεταξύ άλλων τη σημερινή (21/6) συνεδρίαση του Eurogroup, όπου βέβαια κυριαρχεί το ελληνικό ζήτημα.
Το σχέδιο δαπανών καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Mariano Rajoy, αλλά ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Pedro Sanchez, υποσχέθηκε να το σεβαστεί
Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας υποστηρίζει, πως δεν υπάρχει λόγο για ανησυχίας για τον στόχο του ελλείμματος, παρά την προγραμματισμένη αύξηση των συντάξεων που συναντά την αντίδραση της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο προϋπολογισμός είναι «σε γενικές γραμμές σύμφωνος» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ.
Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα χάσει τον στόχο του για μείωση του ελλείμματος κατά 2,2% του ΑΕΠ κατά μισή μονάδα και θα πλησιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ εν μέρει λόγω των αυξημένων δαπανών για τις συντάξεις.
Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που παραμένει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, την «κόκκινη ζώνη» των δημόσιων οικονομικών της ΕΕ.
Παρά τις προειδοποιήσεις, η νέα υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Nadia Calviño, υποστηρίζει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της.
«Ο υπουργός Οικονομικών María Jesus Montoro εργάζεται μέρα και νύχτα για να δει πώς εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού και δεν έχω λόγους να αλλάξω αυτόν τον στόχο του 2,2%», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο δρόμο της για την πρώτη συνεδρίαση της Eurogroup η Calviño, όπως γράφει το Euractiv.
Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης να παραπέμψει στις καλένδες  κάποιες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και να αναστρέψει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 2013, οι οποίες είναι αμφότερα μέτρα που επαίνεσαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι εταίροι της ευρωζώνης, θα έθεταν τη Μαδρίτη σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η αναίρεση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι ισπανικές συντάξεις είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ σε σύγκριση με το μέσο μισθό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου με τους ευρωπαίους συναδέλφους της την Πέμπτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Magdalena Valerio, υπερασπίστηκε την αύξηση της σύνταξης επειδή η μεταρρύθμιση του 2013 «δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ισπανία «θα μπορούσε να τετραγωνίσει τον κύκλο» των υψηλότερων συντάξεων και να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.
Οι συντάξεις θα αυξηθούν φέτος κατά 1,6% του ΑΕΠ, γεγονός που θα προσθέσει 1 δισ. ευρώ στο έλλειμμα.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να επαναφέρει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παροχών των συνταξιούχων στο ποσοστό πληθωρισμού.
Η Valerio ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα δεν ήταν υψηλότερα οφέλη, αλλά η έλλειψη πρόσθετων εσόδων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης