Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια επί σεναρίων στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η λαϊκή οργή για τη συμφωνία με το Σκοπιανό

Σενάρια επί σεναρίων στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η λαϊκή οργή για τη συμφωνία με το Σκοπιανό
Τα ερωτήματα που αναδεικνύονται αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού πυροδοτούν σενάρια για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα
Η οργή του κόσμου που έχει ξεσηκώσει η συμφωνία με τα Σκόπια για το ονοματολογικό προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί αναταράξεις στους ΑΝΕΛ.
Το κύμα έντονων αποδοκιμασιών κατά βουλευτών τους συνεχίζεται με την κυβέρνηση να τις χρεώνει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και τη Χρυσή Αυγή και τον Πάνο Καμμένο που βλέπει το κόμμα του να κλυδωνίζεται να καταγγέλλει απειλές και πιέσεις σε βουλευτές και στελέχη του.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων, υποχρεώθηκε να επιδοθεί σε ασκήσεις θάρρους προς τους βουλευτές του κόμματός του συγκαλώντας εκτάκτως την Τετάρτη, την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εκεί, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εξήγησαν στον Πάνο Καμμένο ότι εισπράττουν έντονα αποδοκιμαστικό κλίμα σε όλη την Ελλάδα καθώς η συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων έχει εξαγριώσει μεγάλο κομμάτι της βάσης.
Γι αυτό το λόγο, ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτητων Ελλήνων την Κυριακή 1 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στους κόλπους του κόμματός του.
Τα ερωτήματα που αναδεικνύονται αναφορικά με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού πυροδοτούν σενάρια για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Με τα σημερινά δεδομένα, στην κυβέρνηση σβήνουν και γράφουν μετρώντας τα κουκιά, ακόμη και με σενάρια τα οποία είτε προβλέπουν εκλογές μέσα στο 2018 είτε ανασχηματισμό της κυβέρνησης χωρίς κάλπες.
Έχει τη σημασία της πλέον μια παλιά ιστορία.
Τη βραδιά των εκλογών τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Πάνο Καμμένο, συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη στον οποίο πρότεινε να μπει στην κυβέρνηση με δύο υπουργεία.
Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, τότε, δέχτηκε αλλά έθεσε ως όρο να μην είναι μέσα οι ΑΝΕΛ.
Μάλιστα αυτό το κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικροτούσαν και οι Βρυξέλλες που έδειξαν να αιφνιδιάζονται όταν τελικά σχηματίστηκε κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του.
Φαίνεται ότι το Σκοπιανό αναζωπύρωσε αυτό το σενάριο στο παρασκήνιο, καθώς πολλά ακούγονται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού μπορεί να σχηματιστεί σε περίπτωση κυβερνητικού διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ.
Τυπικά μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και έξι το Ποτάμι.
Ωστόσο, επειδή δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι Ποταμίσιοι θα ακολουθήσουν το Σταύρο Θεοδωράκη σε αυτή την επιλογή (με τον Γιώργο Αμυρά να φέρεται ότι διαφωνεί απολύτως) στο Μαξίμου φαίνεται να επεξεργάζονται και σενάρια συμπληρωματικών ενισχύσεων.
Στο στόχαστρο των συνεργατών του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται περιπτώσεις όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης, που είναι ανεξάρτητοι και και έχουν αποχωρήσει από τη ΝΔ και το Ποτάμι αντίστοιχα, καθώς επίσης και δύο βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων αλλά και τρεις από τους ΑΝΕΛ, ανάμεσά τους και υπουργός. Βέβαια όλες οι πλευρές δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση.
Αυτό το σενάριο μπορεί να έχει βάση στην περίπτωση που οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου κρίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κομματικό συμφέρον να αποφύγει τις εκλογές μέσα στο 2018.
Άλλωστε το Ποτάμι, το κόμμα της σημερινής Βουλής, έχει συμφέρον όσο οτιδήποτε άλλο να εξαντληθεί ή δυνατόν η τετραετία και το ίδιο στη θέση του κυβερνητικού εταίρου με την προσδοκία να ανατρέψει έτσι τις προβλέψεις που το εμφανίζουν να εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη.
Η 1η Ιουλίου μπορεί να είναι μια σημαδιακή ημερομηνία γιατί εκτός από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι θα αποφασίσει για το μέλλον της συνεργασίας του με το ΚΙΝΑΛ.
Στην Μαξίμου, πάντως ο στόχος για την εξάντληση της τετραετίας παραμένει σταθερός με την προσδοκία ότι η ώρα για την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια θα αργήσει πολύ να έρθει, ενδεχομένως και στις αρχές του 2019.
Επιπροσθέτως, προσδοκούν να προκύψει κάτι θετικό από το Eurogroup αν και τα μηνύματα που έρχονται, μάλλον προμηνύουν για το αντίθετο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης